View Single Post
Staro 02.01.2005., 00:38   #24
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by ozren
Drago mi je da polako nalazimo zajednicki jezik i rjesavamo slijepe ulice sto se komunikacije tice.

Citiraj:
Sto se pak OC-a tice, dizanje FSB-a i smanjenje latencije je najlaksi dio price. S tim da ne kazem da taj dio nije koristan i da uz pomoc toga nemres fino profitirat. Ali onda je tu hladjenje, nalazanje optimum OC-a (da je sve sto vise maxirano), modovi za ploce da se ispeglaju voltaze, mijenjanje kondicha, itd itd. Sto se shema za to tice, to nije bed nac - ima par stranica koje se bave samo s tim.
Meni racunalo sluzi za posao. S tim poslom zaradjujem novac. Kada jednog dana moj posao prevazidje snagu hardvera koji imam, s cime analogno ide i povecavanje primanja, otici cu u ducan i kupiti onaj dio koji smatram da treba promijeniti. Naravno, mogu i ouvrklokirat, snizavat latencije, kupiti novo napajanje sa savrsenim naponima koje ce mi dati bas tih dodatnih 100 MHz. No onda shvatis da je vrijeme=novac. I tu je ad acta na temu overklokinga.

Naravno, jebivjetri kojima mame i tate kupuju hardver i imaju pregrst vremena doma mogu si to priustiti. Ozbiljan korisnik, nikako. Vjerojatno si nekada i sam posvjedocio situaciju kada ulaze otac i sin s kantom ispod miske, pa krene konverzacija:

Otac: Ne radi!
/...
Prodavac: Pa da, otisao je <dio po zelji>. Vjerojatno je neko ouverklokiro.
Otac: Neeee, nebi to moj Pero/Ivan/Jura nikada, on se samo igra.
Prodavac: <cetveroznamenkasta cifra po zelji>
Sin mijenja boje po duginom spektru.

Sto zelim reci je da se radi o nekakvom komforu. IMO, doslo je vrijeme da nemoras vise mjenjat fergazer i cijeli auspuh na Stojadinu. Kupis novo, bacis staro. Isto tako je i s racunalima. Pogotovo kada na njima, izmedju ostalog, i zaradjujes. Da citiram nekog glumca u pitajboga kojem filmu: "I'm too old for that shit!". Zbog toga proizlazi i moj mentalitet (uz kompulzivnost), pa stoga imam odredjenu averziju spram takvim podhvatima. Sto jos vise nervira je cinjenica cim overklokiraju, postali su IT gurui. Meni se cini da overklok ipak nema neku preveliku edukativnu svrhu.

Danas, uz prosjecnu brzinu procesora od 2 GHz, i maksimalni overklouk od 30%, koji iziskuje otvaranja kucista, modanja, skupa napajanja, dobru ventilaciju i slicno. Cemu? Da bi se dobilo, buduci da porast performansi porastom frekvencije nikako nije linearan, do 15% veca brzina? A sto to iziskuje? I vrijeme, i novac. Dakle, duplo novca. Istina, mogao bih napraviti slicno sa svojim racunalom. Smatram da bi dobio skoro 30% frekvencije, po pricanjima na internetu. Ali sto trebam za to? Skupu memoriju, bolje hladjenje a time i bolje kuciste, gubitak slobodnog vremena, i ono najvaznije, downtime. Ja jednostavno ne mogu dozvoliti sebi 2-3 dana efektivnog downtimea. Ugradit nove komponente, pogadjat frekvencije, testirati stabilnost... U tih par dana, mogu napraviti jednu publikaciju od 20ak stranica i dizajnirat koji letak. To je vise od 2000 kn. A toliko kosta procesor 800 Mhz brzi od moga. Dakle, racunica je prosta. Sve da mi treba, ovako bi opet profitirao, igrajuci na sigurnu kartu. No tada je jasno da 2000 kn ne vrijedi 0.8 sekundi brzeg radial blurra, niti 2 sekunde brzu rotaciju 50 MB TIFFa, niti 15 sekundi brze distlanje one publikacije.

Citiraj:
U svakom slucaju dobitak za 0 kuna - to nemre biti lose. That being said, moram reci da ja tu govorim o OC-u kada nema apsolutno nikakvog gubitka na stabilnosti. Kada vidim fore tipa "uspjeli smo xxx oc-ati na 500000mhz i na toj frekvi prodje superpi 1m a onda slj. reboot jedna runda 3dmarka" dize mi se kosa na glavi. Ali ako izvuces dobitak od jedno 20-50% na performansama a stabilnost je i dalje kao na defaultu, ne znam kak to moze biti lose
Pa uredu, ali onda se to svodi na povecavanje/smanjivanje vrijednosti u BIOSu. Niakva prevelika mudrost. Pricas gore o modovima za gladjenje napona, mijenjanju kondenzatora... Nije li to upravo to? Bolestina i gubitak vremena?

Citiraj:
eh da, apropo najbolje napajanje - da, najbolje za OC i sl. s obzirom o tome cime se i kako bavimo te koliko forsiramo OC, da je to vezano uz to bi se trebalo podrazumijevati!
Eto, onda se nadam da ce te ipak malo blaze gledati na, kako se vama cini, moj twisted logic?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline