Tema: 26le5500
View Single Post
Staro 07.09.2010., 21:13   #1
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
26le5500

Da je kombinacija monitor +tv zgodna stvar to znaju kako korisnici hardvera tako i proizvođači koji su se potrudili nakrcati tržište takvim kreacijama različitih diagonala, od 19 do 26 inča. U toj šumi ponude čovjek bi pomislio da će lako naći nešto kaj mu odgovara. Međutim da to nije tako ja sam ubrzo shvatio jer svi takvi hibridi bez obzira na proizvođača i diagonalu imaju isti problem-meni omraženu tn matricu.
Upravo zato mislim da budući ima funkcionalnost monitora i televizora + led +ips , ova telka što je kupih zaslužuje cijelu temu.

Ovdje ne namjeravam više raditi usporedbe crt vs lcd, samo ću ponoviti da je stvar potpuno ista kao i sa svim lcd monitorima/televizorima koje sam imao do sada, tj lcd briljira u oštrini prikaza a crt odnosi pobjedu u svim ostalim kategorijama i zbog toga neće tako brzo sići sa ovog stola.

Najbitnija stvar da bi tv proradio kao monitor je mogućnost podešavanja oštrine slike za što je potrebno malo truda i igre u izborniku televizora. Nakon nekog vremena mogu reći da sam postigao vrlo dobar rezultat oštrine slova. Dali je oštrina perfektna, za to bi trebao neki pravi lcd monitor od 24 inča s kojim bi sliku usporedio.
Nakon toga naravno ide smanjivanje svijetline i prenaglašenih tvornički nabrijanih boja
Inače fotografije nikako nisu preslik stanja već samo djelomičan uvid u stanje stvari jer oštrinu slike nije moguće prezentirati fotoaparatom (barem ne mojim idiotom)
Dakle ips matrica je, tu nema sumnje

Što se tiče upravljivosti tv se može zaokretat lijevo i desno i to je to. Dakle prilično slabo. Boje se u prvi mah čine dosta dobro pogođene (iako prenaglašene) pa nema potrebe tu puno čačkati

Ono što mogu reći o 26le5500 kao televizoru je da je prosječan. nažalost nema korisnu opciju trumotion 100hz što inače imaju njegova veća braća po diagonali (32le5300/5500) pa je ghostanje ponekad vidljivo (npr u pes-u2010) na punoj rezoluciji i brzopokretnim scenama. Također ova edge led tehnologija definitivno ne poboljšava ništa po pitanju prikaza crne boje koji je poprilično loš, čak kada ga usporedim sa drugim lcd-om npr sony-jevim 32ex500 kojeg sam također kupio prije nekog vremena (32ex 500 bolji za ps3 a lošiji za pc. 26le5500 zbog preciznijeg i življeg prikaza boja bolji za pc,ali igre sa "trojke" lošije izgledaju nego na 32ex500, vjerovatno radi slabije crne) . Eventualno su na dobitku boje koje su nešto zasićenije nego kod lampaša

Pored toga međutim ostaje mu dovoljno asova u rukavu u odnosu na ostale pc monitore, pogotovo po pitanju multimedijalnih mogućnosti da ih sve ostavi u prašini, pa bili oni tn, pva ili ips.

Jel se isplati za ovo čudo dati 3800 kn koliko sam iskeširo, ovisi
Ukoliko tražite tv tražite nešto veće i sa 100hz a za ultimativni monitor ovo će biti dovoljno
Ukoliko je pak netko u nedoumici jel bi išao u dućan slobodno može navratiti do mene i steći svoj vlastiti sud
Ako tko ima kakva pitanja slobodno
Dopuna:
Nakon dva tjedna zekanja sa tv-om moram reći da oštrina i čitljivost teksta ipak nije na nivou kakav sam očekivao. Prijašnji model 26lu5000 je na tom polju bio prilično bolji. Stoga moram reći da je ovaj tv kao monitor samo djelomično upotrebljiv

Zadnje izmijenjeno od: darkijas. 29.09.2010. u 20:28.
darkijas je offline   Reply With Quote