View Single Post
Staro 06.09.2010., 22:45   #241
redentor666
Premium
Moj komp

redentor666's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Citiraj:
Autor darQ Pregled postova
evo, slučajno sam naletio na:
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=385973

o čemu se radi ?
navodno, nepovratno riknule grafičke uskrsnu nakon par minuta pečenja u pećnici ?!?!

nakon detaljnijeg čitanja postova, izgleda da se zbog visokih radnih temperatura jako često pojave hladni spojevi na samim pcb-ima, tako da tretiranje visokim temperaturama rastopi lem i zatvori spojeve
kako god bilo, ja imam jednu ploču za laptop na kojoj ću probati ovu metodu

jel netko drugi probao ili čuo za ovakvo što ?!?

Postoji slična metoda kod popravaka mobitela,pda i sličnih uređaja,zove se rehotanje ic komponente.Ic komponente obično se griju na temeraturu između 160C i 200C i to od petaestak do tridesetak sekundi.(toliko obično treba da ljepilo kojim je ic komponenta ljepljena popusti)
Obično se dogodi da ic izgubi kontakt s matičnom pločom i ovom metodom se skida i ponovo se ljepi na ploču.Grije se puhalicom ili infracrvenom lemilicom.Grijanjem se zahvaća samo površina ic komponente s minimalnim
širenjem topline na ostatak ploče.Ovom sam metodom uspio vratiti u život
par mobitela ali na kratko vrijeme .Stavljanjem pc komponente u pećnicu
sigurno ćeš oštetiti platične dijelove a zatim kondenzatore koji u većini slučajeva toleriraju temperature do kojih 80C ili 90C.Ako imaš mogućnost nabavi puhalicu vrućeg zraka i samo zagrijavaj ic a izbjegavaj plastiku i elektrolite.

Zadnje izmijenjeno od: redentor666. 06.09.2010. u 22:59.
redentor666 je offline   Reply With Quote