Citiraj:
Autor Sa_Stilom
Fku! :P
Na googlao sam se u životu, i radio tutoriale, ajd da meni netko konačno olakša 
Nego, fotić ima i neki DRange 100%, 200% i 400%.
Kao, ako stavim 400% to je neki fiktivni HDR? Šta je to točno? DRange?
|
Evo ti link na jedan odlican HDR tutorial. Taj covjek je car sto se tice HDR-a. Tak da to prouci malo, skini potrebne programe i kreni.
http://www.stuckincustoms.com/hdr-tutorial/
HDR koristis kada ti je senzor nemoze uhvatit sve tonove(svijetlo/sjena) u jednoj ekspoziciji, tj kada je kontrast između najsvjetlijeg dijela i najtamnijeg djela prevelik.
Evo ukratko moj workflow (radotok?):
- Okinem nekoliko fotografija iste scene sa jednakim razmacima u ekspoziciji, npr. -2EV(podeksponirana), 0EV(korektna), +2EV(preeksponirana), btw. EV je exposure value. Pozeljno je da koristiti stativ da se fotic ne pomakne i da fotke budu identicne osim u pogledu ekspozicije. Ja fotkam u Aperture priority modu da mi Depth of Field bude konstantan.
- Spojim fotke u Photoshopu koristeci Merge to HDR opciju, i tako dobijem sliku sa 32 bita po kanalu(RGB) to spremim kao radiance(.hdr) fajl.
- Otvorim tu sliku u Photomatixu i napravim tonemapping koji je ubiti sazimanje onih 32 bita po kanalu na 8 (ili 16) bita po kanalu koje monitor moze prikazati, i dobivas onaj "HDR look". Spremim to kao .tif ili .jpeg.
- Na kraju obradim to u Photoshopu (micanje ghosting artefakata, šuma, razna druga podešavanja)
Nadam se da si pohvatao nesto...
Za kraj evo mog HDR seta sa flickra

. Neke stvarno jesu pretjerane ali to je to prokletstvo HDR-a...
LINK