Konačno sam složio malo računalo za backup koje troši malo struje (15 W kada se ništa posebno ne događa na računalu), a jednom možda posluži za pogledat koji film kada nabavim neki moderniji TV.
Komponente:
matična:
Intel D510MO i integriran procesor
Intel Atom D510 koji ujedno i glumi northbridge, odnosno, integriran memorijski kontroler i grafiku, southbridge je
Intel NM10
disk: 2.5", SATA, 250 GB
ram: 2 x 512 MB, DDR2, 667 MHz
za napajanje sam koristio
ispravljač 12V, 60W (dimenzije 115 x 35 x 77 mm) i nekakav
kineski PicoPSU
ptičija perspektiva (lijevo je ispravljač, dolje disk, desno od matične ima mjesta za još jedan disk, a iznad hladnjaka za procesor se vidi napajanje):
i kako to izgleda s poklopcem (ventilator uvlači zrak kroz rupe ispod disk i ispravljača, tako da prvo hladi te komponente):
pogled s donje strane (tu se vide rupe kroz koje ulazi zrak):
s prednje strane se vide tipke, LED diode i HDD:
sa zadnje strane su svi konektori:
i još pogled s desne strane bez ventilatora:
i s ventilatorom:
Kućište je 200 x 230 x 88 mm (za malo bolji osjećaj "veličine" ću spomenuti da je ventilator 120 x 120 x 25 mm), koristio sam pleksiglas i lijepio s UHU prozirnim ljepilom za tvrde plastike (u Merkuru tuba od 33 ml košta 25 kn).
I da napišem nekakav mali osvrt:
Zadovoljan sam onim za što mi treba matična (backup i torrent-i), nekome možda neće biti dosta dva diska, ali je meni to trenutno sasvim dovoljno.
Grafika je integrirana Intel GMA 3150 i evo kako se nosi s multimedijom:
film The Net, 720p, radi bez problema i troši oko 19 W
spot Shakira - Waka Waka, 1080p, isto radi bez problema, a potrošnja varira od 17 do 22 W, uglavnom je oko 21 W
i za kraj sam probao video Samsung Demo Oceanic Life, 1080p 40 Mbps, ovdje malo "trza", potrošnja varira od 19 do 26 W, uglavnom je oko 23 W
Nekoliko slika kako kućište izgleda u mraku.