View Single Post
Staro 13.08.2010., 20:21   #543
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
upravo sam se prebacio sa win mobile 6.1 na android.

vjerovatno će se naći još koji korisnik koji želi prebaciti kontakte sa WM na android, pa da podijelim sa njima kako sam to riješio:

na WM fonu:
-sa PIM backup (freeware) programom spremite kontakte na željeno mjesto (ja sam ih spremio na sd card). bitno je napomenuti da u PIM-u isključite opciju "binary (fastest)" prilikom backupa.
-zapamtite naziv backup datoteke i mjesto gdje ste ga spremili
-meni je takav backup potrajao oko 3-4 minute (400 kontakata)
-spremljeni .pib file nije ništa drugo nego kompresirana arhiva. kopirajte ga na svoj PC putem usb kabela (ili nekim drugim načinom, nebitno)

na PC:
-preimenujte nastavak arhive iz ".pib" u ".zip" i otvorite ga u omiljenom arhiveru
-u toj arhivi se nalazi file "contacts(naziv backup datoteke kojeg ste odabrali u PIMbackupu).csc"
-preimenujte nastavak ".csc" u ".csv"
-ja sam ga importirao u open office calc (opet freeware) gdje sam izabrao ";" znak kao razdvajanje ćelija. mislim da je slična fora kada se importira u outlook (import .csv), ali nisam probao jer ga nemam na kompu.
-calc je glatko učitao kontakte sa svim podacima. tu se možete poigrati i srediti kontakte i njihove detalje "po guštu"
-"save file as..." odaberete .csv file i naziv koji želite (npr. win_mob_kontakti.csv)

... malo Gmail-a:
ulogirajte se na svoj gmail account ili napravite novi na gmail.com
-nađite opciju "import contacts" i pokažite putanju do svog win_mob_kontakti.csv
-sada imate kontakte u svom gmail contacts folderu gdje ih također možete uređivati, preimenovati, brisati, dodavati slike itd...

na android mobu:
-podesite svoju wi-fi konekciju (radi i preko mobilnog operatera ali onda ide promet)
-podesite gmail podatke (user name i pasword) u settings-accounts&sync-google
-pritisnite "sync now"

...nakon manje od min imate kontakte na androidu.

ovo je samo jedan od načina i prvi koji sam isprobao. vjerovatno postoji i jednostavniji, ali opisao sam ovaj koji mi je riješio problem.
mymoon je offline