View Single Post
Staro 13.08.2010., 15:54   #436
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Da li bi vaši odgovori u vezi opterećenja sistema (RAID5) bili isti i u slučaju da koristim odvojeni kontroler, a ne onaj na matičnoj? Tnx
U principu, ti onboard kontroleri su igračke i rijetko imaju RAID 5 podršku, a još manje ASIC dovoljan za RAID 5/6, plus write cache, BBU i slično.
Ako je RAID 5/6, obavezna je preporuka "pravi" kontroler.
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Htio sam naglasiti i dodatno istaknuti razliku. Možda sam trebao bit još precizniji, nema frke. Uglavnom, raid0 i backup su dobri s time da za bitne stvari postoji još neki disk, koji nije u polju ili da je diff. backup ćest. Ne znam, po meni je 10 najbolji raid.
Pitanje je samo koliku dostupnost sustava želiš. RAID 0 je daleko najbolje polje što se tiče brzine, niti jedno drugo ga ne može stići. No, kvar diska zahtijeva restauraciju, zato je neprihvatljivo.
Imati još neki disk / polje sa strane zahtijeva ili stalni sinhoronizaciju ili kontinuirani backup da bi bilo upotrebljivo u bilo koju ozbiljniju svrhu. A RAID 10 je najbolji allround RAID, samo i najskuplji, a nepotreban ako nemaš puno zapisa (bar 15-20% ukupnog IOPS-a) jer ako imaš puno reada, svako polje je dobro koje ima isti broj diskova (naravno, i "pravi kontroler").

Zadnje izmijenjeno od: Old Iggy. 13.08.2010. u 16:01.
Old Iggy je offline   Reply With Quote