View Single Post
Staro 10.08.2010., 00:25   #12
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
... nije mi jedno jasno. preporucuje se i to na vise mjesta drzanje elektronike sto duze na naponu bez gasenja, a sto je onda sa radnim vijekom odredene komponente? recimo hard diskovi (ne pricamo o SSDu ili nekom drugom obliku flash memorije) imaju mehanicke dijelove, cak i proizvodaci navode odreden radni vijek svog proizvoda. kod maticnih ploca npr kondenzatori koji imaju predviden radni vijek, napajanja isto...... jedino procesor od svih komponenti mislim da moze raditi vjecno, naravno pod uvjetom da je napon i hladenje adekvatno.
e sad, kolika je mogucnost da ce elektornika riknuti od paljenja/gasenja stabilnog i tocnog napona? ili kontra - kolika je mogucnost da ce hard vrisnuti nakon recimo 50000 radnih sati?
Cini mi se da ipak najvise komponenti odapne pri paljenju/gasenju nego u samom radu (barem sto se tice privatnih/kucnih korisnika).

Citiraj:
inace osobno ne pusim niti jedno niti drugo, elektornika rikne jer ju ili napon opali (vec spomenuto napajanje), ili jer joj dode iz nepoznatog razloga (zaleti se kao kod svake druge komponente).
Ovo je usko vezano za prethodni odgovor ...

Napon pri ukljucivanju napajanja je sve samo ne stabilan i tocan

To se zove tranzijentna karakteristika i nazalost, neizbjezna je za bilo koje SMPS napajanje danasnjica (znaci, vrijedi za sva napajanja koja danas kucni korisnici mogu nabaviti).

Kada pricamo o nekakvim ilustracijama i railovima, uglavnom se spominje 5VSB (prvi napon koji je u kontaktu sa plocom od pokretanja racunala) i +12V izvodu koji se najcesce pojavljuje unutar svakog dijela racunala.

Dakle, prema zahtjevima ATX specifikacija ovi tranzijenti ne bi smjeli nadvisiti svoje nominalne vrijednosti za vise od 10% (znaci 5.5V za 5VSB i 13.2V za +12V rail).

Evo primjera Seasonic-ovog 520W (SS-520GB) modela kojeg je i Wolv imao na testu:

Naravno, ovdje pricamo o tranzijentnim vrijednostima kada se napajanje postavlja iz stanja OFF u puno opterecenje (max. load).

Napajanja slabije kvalitete ove vrijednosti mogu ozbiljno nadvisiti, a upravo takve iznenadne i brze promjene mogu dovesti do ostecenja odredjenih komponenti (maticne, hardovi ...).

Ukratko
dh41400 je offline   Reply With Quote