inace svaka cast autoru teme na inicijativi i zaista pohvalno sto barem malo upucuje ljude koji ne poznaju tematiku ni 2%. no realno jedino vrijedno spomena (bez uvrede) i IMO bi trebalo biti istaknuto boldano:
- konstantni backup, najbolje rjesenje je drzanje vaznih podataka na dva odvojena mjesta
- stabilnost napona
- nekakav propuh preko HDD-a.
ostatak je manje-vise logican i uobicajan za koristenje bilo koje elektornike.
ali imam jedno pitanje posto se ovdje vec javilo par ljudi cije misljenje cijenim zero vise od "ostatka korisnika" (nhf bilo kome).
nije mi jedno jasno. preporucuje se i to na vise mjesta drzanje elektronike sto duze na naponu bez gasenja, a sto je onda sa radnim vijekom odredene komponente? recimo hard diskovi (ne pricamo o SSDu ili nekom drugom obliku flash memorije) imaju mehanicke dijelove, cak i proizvodaci navode odreden radni vijek svog proizvoda. kod maticnih ploca npr kondenzatori koji imaju predviden radni vijek, napajanja isto...... jedino procesor od svih komponenti mislim da moze raditi vjecno, naravno pod uvjetom da je napon i hladenje adekvatno.
e sad, kolika je mogucnost da ce elektornika riknuti od paljenja/gasenja stabilnog i tocnog napona? ili kontra - kolika je mogucnost da ce hard vrisnuti nakon recimo 50000 radnih sati?
inace osobno ne pusim niti jedno niti drugo, elektornika rikne jer ju ili napon opali (vec spomenuto napajanje), ili jer joj dode iz nepoznatog razloga (zaleti se kao kod svake druge komponente). osobno imam hardova starih po 10-15 godina koji dan danas rade 5/5, a radili su u uvjetima boze sacuvaj na napajanjima koja imaju toleranciju onak', 15% na napone

. isto tako su me dva WD-a iznevjerila jer im je doslo, jedan je krepavao godinama, drugi otegnuo prilikom formatiranja.