View Single Post
Staro 09.08.2010., 14:28   #16
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Sad će ispast da zaje**vam, ali bio sam u sličnoj situaciji. Previše daleko od gradskog wirelessa, nisam ga mogao dobit nikako, ni sa krova s antenom na 3m cijevi. Kum mi je ponudo svoj net, ali živio je 2 kuće od mene. Ukupn udaljenost od moje do njegove ograde je bila14m, pa dodaš do kuće s obje strane još par metara i na kraju nije ispalo tako daleko. Problem su bile breze (njih 5) i komšijina kuća.
Rješenje je bilo kupit 2xap jer je moja soba bila u podrumu na sjevernoj strani a njegova na katu na južnoj strani, kako god okreneš nismo mogli izbjeć komšiju. Kad smo uračunali cjienu kabla do antene, 2xantene, 2xap (bilo 2006. godine) sve je bilo izrazito skupo. Na kraju smo kupili 40 metara plastičnog građevisnkog rebrastog crijeva, provukli kabel kroz to i zakopali ga. Kabel je išao kroz prozor pa u zemlju i onda oko komšijinog dvora (nije dao da kod njega kopamo) jer su nam dopustili drugi 2 komšije da kopamo kod njih. na kraju je trebalo malo manje od 100m kabela (limit za normalan rad lan-a) jer kablovinje krivuda i po zidovima u kući, nemoš samo direkt.
Ja bi ti preporučio da zakopaš kabel i riješiš problem. Nikad nećeš imat takvu stabilnost na wifi-u, a o brzini da ne govorim. Da ne zaboravim najbitnije, košta 200kn, ako ne i manje. Eto, razmisli, isplati se.
D1viry je offline   Reply With Quote