Prije neki dan sam tu na tržnici kupio
AMD Phenom x4 9500, socket AM2+ i odlučio zamijeniti moj stari Athlon X2 5600+. Kod sebe imam i jedan Athlon X2 4000+ spreman za neki drugi komp, pa sam se malo poigrao i napravio benchmark za sva 3 procesora na identičnoj konfiguraciji. Konfiguracija je, ako je to uopće bitno: Asus M3N-H HDMI, sa integriranom grafičkom nVIDIA 9200, 4 Gb RAM-a, SSD INTEL X25-V 40Gb i još jednim SATA diskom od 500 Gb. Za benchmark sam koristio PassMark-ov Performanse Test, i on je dao rezultate prikazane u tablici (prikazanoj kao .jpg). Evo
linka na sliku jer ne znam zašto mi ne da staviti je kao attachment.
Ispada da je moj Athlon X2 5600+ u velikoj većini stavki bolji od novijeg i X4 Phenom-a, koji je po benchmark-u jedva nešto bolji od X2 4000+ procesora. Mislio sam da je možda stvar u starom BIOS-u, stavio novi, ali benchmark i dalje daje iste rezultate. Može neko objašnjenje rezultata, jer meni više ništa nije jasno.

Kako taj X4 Phenom može biti slabiji od X2 5600+? Jest da Phenom radi na 2.2, a X2+ radi na 2.8, ali svejedno bi (po meni) morao biti bolji. Hvala unaprijed svima na savjetu ili objašnjenju ovih rezultata.