View Single Post
Staro 07.08.2010., 17:56   #821
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Mortal Pregled postova
Ja sam za. Nisam nikad JB za sad nisam vidio potrebe al bi htio napravit.
Bez JB-a nema pravog iPhone-a. NE bih ga nikad kupio da ne postoji JB za njega. Bez JB-a iPhone je meni totalno bez veze phone.

EDIT:Evo jedno malo upustvo koje sam napravio na brzaka i mozda nije skroz gramaticki ispravno ali glavno da se razumije

iPhone 2G,3G,3G[S],4 unlock,jailbreak,upgrade

-Naprije par objasnjenja u vezi termina UNLOCK,JAILBREAK,FIRMWARE,MODEM FIRMWARE,BOOTLOADER,BOOTROM itd

*UNLOCK: otkljucavanje telefona na sve mreze,tj. nakon otkljucavanja moze se koristiti kartica svih operatera

*JAILBREAK: patchiranje operativnom sustava telefona radi ubacivanja raznoraznih dodataka i izmjena FW-a,prvenstveno se koristi za instaliranje aplikacija koje Apple ne dozvoljava a koje poboljsavaju upotrebu iPhone-a. U daljnjem tekstu „JB“.

*FIRMWARE: popularno „verzija software-a“ (u daljnjem tekstu „FW“). Glavni dio iphone-ovog operativnog sustava. On se moze nadograditi preko iTunes-a,a moze se i spustiti na nizu verziju . Verzija firmware je bitna kad iphone zelite jailbreakati
-NADOGRADNJA I SPUSTANJE VERZIJE: 2G i 3G mozete nadogradjivati i spustati verzije fimrmware bez problema,dok 3GS ne mozete tako lako,a na nekim modelima je nemoguce.
Trenutno postoje 4 verzije firmware-a kojim se barata radi Jailbreak-a : 3.1.2, 3.1.3, 4.0,4.0.1

*MODEM FIRMWARE: poznatiji kao BASEBAND (u daljnjema tekstu „BB“). Dio operativnog sustava zaduzen za radio komunikaciju tj. gsm ,bluetooth, wireless. Verzija modem firmware je bitna kad se iphone zeli otkljucati na sve mreze (unlock).
-NADOGRADNJA I SPUSTANJE VERZIJE: svakom nadogradnjom FW-a preko iTunesa se podize verzija BB-a,i vise se ne moze spustati kaoFW osim na 2G-u i 3G-u sa starijim BOOTLOADER-om, tj verzijom do 5.8 .
Trenutno postoje 4 verzije BB kojim se barata radi unlock-a : 4.26.08, 5.11.07, 5.12.01, 5.13.04 . Na iphone-u 4 postoji jedan BB i to verzija 1.59.00

*BOOTLOADER: bitan je samo ako zelimo spustati verziju BB-a na 3g-u da bi otkljucali telefon ako trenutno ne postoji nacin otkljucavanja za verziju koju imate na telefonu, na 3gs-u se ne moze spustati pa samim time nije bitan

*BOOTROM: je bitan na 3gs-u kod JB-a i stavljanja custom firmware-a (verzija firmware-a koja je vec jailbreakana i samo se „ubaci“ u telefon).
Ako imate verziju 359.3 i nizu, „untethered“ JB moguc,ako imate 359.3.2 i visu, „untethered“ JB nije moguc jer taj bootrom ima u sebi "provjeru" ispravnosti FW-a prilikom boota i ako vidi nekakvu promjenu FW-a ili gresku(u ovom slucaju JB) ne dozvoljava da se operativni sustav digne i na ekranu se pojavi kabel i itunes,tj. OS trazi da se iphone vrati na tvornicke postavke(trenutno je taj problem rijesen preko SPIRIT JB programa ali pustit cu ovaj tekst ovdje jer nije receno da se problem nece ponoviti kad izadju nove verzije FW-a)
Takodjer,ako imate STARI bootrom,mozete slobodno stavljati razne modane verzije firmware-a (custom).

*TETHERED/UNTETHERED JAILBREAK: Ovo se tice samo 3GS modela.TETHERED znaci da ako iimate NOVI bootrom ,nakon JB-a morate paziti da ne ugasite telefon jer cete ga opet morati spajati na PC da biste ga mogli ponovo koristiti. To se desava jer novi bootrom prilikom paljenja iPhone-a provjerava jeli sve u redu sa FW-om i kad vidi da nesto ne valja (u ovom slucaju JB) blokira telefon i trazi da vratite telefon u prvobitno stanje (RESTORE preko iTunes-a) .Prve verzije JB-a uglavnom rade na ovom principu. UNTETHERED znaci da JB radi bez problema bez obzira koji bootrom imate. Ako imate stariji bootrom, u principu vas ovaj problem ne zanima.(Trenutno je ovaj problem rijesen za verzije FW-a 3.1.2, 3.1.3,4.0 i 4.0.1)

U ovom trenutku se mogu JB-a ti svi modeli iphone-a,ipada i ipod-a, sve verzije FW-a (zadnji 4.0.1) i sve verzije BB-a (sve verzije za 2g,zadnji 5.13.04 za 3g/3g[s] i 1.59.00 za iPhone 4)

Postupak JB-a i unlocka:
1. Skinite zadnji iTunes sa www.apple.com stranice i preko njega napravite RESTORE. On ce u iPhone ubaciti zadnju verziju FW-a tj trenutno 4.0.1.
2. Kad zavrsi restore ,aktivirajte telefon preko iTunes-a,pokrenite Safari na iPhone-u i preko 3g-a ili wifi-ja i upisite www.jailbreakme.com (skraceno jailbreakme.com) i povucite SLIDE TO JAILBREAK.
P.S. ako ne radi stranica upisite „jailbreakme.modmyi.com“
3. Sacekajte da zavrsi i pokrenite Cydiu
4. Kad napravite update Cydije i kad sve zavrsi ,kliknite na MANAGE-SOURCES- REPO666.ULTRASN0W.COM i kliknite na ULTRASNOW-INSTALL-CONFIRM
5. Kad sve zavrsi napravite jedan RESET MREZNIH POSTAVKI (reset network settings)

Gotovo

P.S. Slobodno me ispravite ako sam negdje pogrijesio ili nisam napisao nesto sto je bitno u vezi bilo cega.

Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 07.08.2010. u 21:00.
spawn je offline   Reply With Quote