Oprostite na čekanju, nisam htio odgovoriti dok ne provjerim sve, odnosno da ne tipkam napamet, čemu da se pravim pametan, kad neam pojma
Citiraj:
Autor buljo
Na tom primjeru si trebao blendu mjenjat da vidiš razlike u dubinskoj oštrini.
|
OK, poigrao sam se sada s blendom i ovim F, i fakat primjetim sada da što je bledna veća (F manji) to je pozadina mutnija, što je blenda manja (F veći) pozadina je oštrija.
Citiraj:
Autor jed2i
najbolji primjer da provjeriš shutter speed
kadriraj nešto sa iso 100, pa onda promijeni iso 400 recimo pa 800....primjetit ćeš da se shutter mijenja, samo kadar nemoj mijenjati.
|
Evo poigrao sam se sada i s tim. Polako ulazim u štos.
Citiraj:
Autor buljo
Što znači procesira?
|
Citiraj:
Autor jed2i
ovo procesiranje, ni buljo ni ja ne shvaćamo...daj malo pojasni to
|
Ma moj zayeb, procesira dugo na 4", to napiše dok, naravno ne prođe 4 sekunde, i kužim zašto, sad kužim

Štos je u tome što sam ja sa 4" prešao na 4000, ali nisam mijenjao F, pa bi slika ispala totalno crna, pa sam i onda zabrijao da on procesira (review traje 1.5sec)... Uglavnom, moj zayeb.
Također, evo kako sam se upravo poigrao:
cca 100mm
Normal - Velika blenda
1.3 F4 ISO100
2 F4 ISO200
4 F4 ISO400
8 F4 ISO800
20 F4 ISO1600
40 F4 ISO3200
80 F4 ISO6400
Macro
8 F4 ISO800
SMacro
8 F4 ISO800
Normal - Mala blenda
1.6 F10 ISO800
1" F11 ISO800
3" F11 ISO200
Kao što vidite, skužio sam omjere ISO - shuttera, bar mislim
I evo, opalio sam par fotki čim sa stigao na moreno. Cca 6 lijepih fotki sam morao izbaciti, jer sam upravo uvidio što se desi kad imaš mrvu prašine na objektivu
Za sada se samo igram s fotićem, i golim fotkama, kad njega skužim, onda ću polako isprobavati RAW i PS.
Edit: Čini mi se kao da se prašina zapekla za objektiv, kao da imam 3-4 točkice. Probao sam s onom krpicom za TV, al ne ide. Kak se to čisti?