Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 04.08.2010., 14:57   #3975
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ja sam prilično uvjeren da će Yamaha RX-V365 koja digitalno prihvaća zvuk zvučati bolje od najboljeg Rotela i Audiolaba ako im analogno dofuram zvuk iz svoje Realtek zvučne kartice Zato cijelo vrijeme govorim da je kod analognog pojačala izuzetno bitan izvor zvuka....
dobro tak jasno... no onda ne pričamo o samoj kvaliteti zvuka risivera/pojačala, nego izvora.

za istu cijenu stereo pojačalo će zvučati bolje, a šbbkbb domenu ćemo ostaviti sa strane.

Citiraj:
tu si potpuno u krivu. probaj malo eksperimentirati i spajati različita pojačala i zvučnike. Primjerice, moji Mission M34i su se na svakom pojačalu i receiveru čuli različito, posebno u "dubini" zvučne slike. Iako su prilično osjetljivi i nije ih teško potjerati, osjeti se kako propjevaju sa kvalitetnim pojačalom!

Pojačala o kojima ti pričaš su toliko skupa da je stvarno bolje uzeti nove zvučnike za tu lovu, osim ako ne nabavljaš povoljno a to je lutrija....
čekaj malo sad... stvarno se gubim nakon ovog sa izvorom... prvo tvrdiš da čovjek mora gledati neke low-level tehničke podatke kako bi bili kompatibilni na istom tom nivou sa širokim spektrom zvučnika, nakon toga govoriš kako ti zvučnici imaju drugačiju zv. sliku sa različitim ampovima.

jasno da će imati drugačiju sliku jer se radi o drugačijim uređajima, ali to sve skupa i na tim zvučnicima prilično malo ovisi o thd-u, damping faktoru (koliko-toliko) i kapacitetu kondenzatora... koji su danas manje-više standard u toj klasi i nema nekih revolucionarnih uređaja.

Citiraj:
IMHO, "tehnikalije" nisu baš na nivou onoga prije 15-20 godina. Pojavom CD playera, kasnije SACD i DVDA, izvori zvuka su postali manje kritični, pa se hi-fi industrija više okrenula komercijali. Kvaliteta je u prosjeku pala proporcionalno s cijenom, jer je tržište zahtjevalo feature, a ne transparentan zvuk. Primjerice, nekada si u najbližem dućanu kupio pojačalo koje je imalo noise bolji od -100dB, dok danas večina pojačala od renomiranih tvrtki imaju noise floor -60...-80dB.

Pod krivuljom sam mislio (kao što se može shvatiti iz konteksta) na krivulju THDa ovisno o frekvenciji i ulaznom signalu koji pojačalo dobiva. Kada vidiš te krivulje, onda ti postane jasno zašto neka pojačala zvuče "svijetlo", a neka "tamno" i sl, te osim toga govore do koje snage pojačalo može potjerati zvučnik prije nego izobličenja postanu primjetna kao i kada pojačalo ode u clipping.
isto tako se onda baci u prošlost i sjeti se prije spomenutih rogersa (spendora) sa svojom luđačkom krivuljom impedance, pa i ne tako jako davno technics zvučnika koji su redovno imali po 82-83db osjetljivosti... to mi prvo pada na pamet.

to nije bio laki teret sigurno, ali tada je bilo kul gurati 100+w na kanalu (obično) na stereo risiverima.

uzmi 200€ danas i odi kupit amp, uzmi tada 200dem i odi kupit amp... stavi ih oba na slušni test i sve te tehnikalije i s/n šum, kondenzatori i sl. padaju u vodu sigurno jer će modernije entry pojačalo zvučati jednostavno bolje.

ovo sa thd-om stoji ako kupuješ amp za razglas... pa neću kuću u zrak dignut da me zanima karakteristike na maximumu pojačala, a već smo prošli da su današnje harm. distorzije pale u neke decimale izrazito nebitne za entry klasu (ispod entry bi recimo imalo smisla to gledati, ali u pravilo tko to kupuje ne pokazuje interes za takve podatke).

jel tamnije pojačalo ima veći thd na visokima kroz kompletno područje rada/glasnoće?
syss je offline   Reply With Quote