View Single Post
Staro 03.08.2010., 12:25   #1750
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
za sport ti treba brzi fotić, dakla brze postavke fotkanja, naravno sve zavisi kaj se snima, ako snimaš recimo auto utrke onda se nekad zna koristit i sporije postavke da se dobije osjećaj brzine ali otom potom....
prvo kreni sa brzim postavkama, dakle što kraći shutter (zatvarač)
blenda (f broj) neka bude što je moguće veća, dakle manji f broj - veća količina svjetla ulazi u objektiv - shutter je brži
veći f broj, manje svjetla, dulji shutter
blenda i f broj su obrnuto proporcionalni mala blenda je veliki f broj - spori shutter
velika blenda = mali f broj - brzi shuter

pejzaži....za pejzaže je u pravilu potreban širokokutni objektiv, dakle nekih 16mm
osim ako želiš ulovit neke detalje, tada je neki zoom potreban, ali o tome kasnije
stativ kod pejzaža dobro dođe, posebno ako panoramu radiš.... ili ako slikaš u sumrak kad su sporije postavke fotke.... ili ako želiš dobiti efekt vode, onako da se dobije osjećaj kao da teče....

macro- ako ti je mutna slika onda ti fotić ne fokusira ispravno, pogledaj u specifikacijama fotića kolika je minimalna udaljenost fokusa
i obavezno stavi na "cvjetić" opciju, to je macro
prvo slikaj s cca pol metra pa se polako približavaj
kod macro fotke svjetlo je užasno bitno (potrebna je velika količina svjetla) jer se u pravilu macro snima sa jako malom blendom (velik f broj) zbog dubine polja (dof ili dept of field)
a prije sam naveo da ako je f broj velik da malo svjetla ulazi u objektiv
dakle ako nemaš macro blic zaboravi macro u sumrak i slično, sa stativom je to totalno druga priča, ali onda i objekt kojeg slikaš mora biti miran

životinje
zoom objektiv je jako koristan jer zna ulovit detalje bez da se približiš objektu snimanja
osim ako snimaš pitome živine ja sam uzeo u obzir divlje, ptice, kune itd.....

noćna fotografija ne ide bez stativa, svjetlo je slabo i shutter je spor, čim se malo pomakneš bit će sve mutno

malo općih informacija

ako fotkaš sa zoomom nekim onda uzmi u obzir ovo pravilo, fotka nebi trebala ispasti mutna ako je shutter ovakav
recimo fotkaš na 100mm, shutter treba biti minimalno 1/100 da bi fotka bila ok
to je neko pravilo, naravno da će nekada ispasti fotka dobra i sa 1/50 ako imaš mirne ruke

ISO(osjetljivost senzora)
recimo fotkaš u polumraku, postavke su ti ovako nešto
shutter 1/2 sec
f 2.8
iso 100
čim iso staviš na 200 povećao si osjetljivost senzora, dakle smanjio si shutter
shutter će biti 1/4sec sada
uz povećanje osjetljivosti povećao si i šum na slici tj smanjio detalje koje će senzor zapisati

i još nešto, slike će ispasti dinamičnije ako objekt fotkanja stavite na jednu trećinu kadra, to se zove zlatni rez, pravilo trećine, rule of thirds....

puno su bolje slike onda
i kažem puno škljocanja, ako je nekaj nejasno slobodno pitaj, ovo sam pisao ispijene glave od posla tako da sam se sjetio samo 1/125 stvari valjda al se nadam da sam barem malo pomogao

e da ako misliš da je fotkanje nauka zbog svih pojmova i pravila bla bla, nisi probao astrofotografiju

Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 03.08.2010. u 12:40.
jed2i je offline   Reply With Quote