Već sa Samsungom D900 počeo sam koristiti neke od "netipičnih" funkcija mobitela, ali s Iphoneom sam pronašao i pravi smisao korištenja smartphonea.
Koristim gotovo sve standardne funkcionalnosti i samo nekoliko dodatnih aplikacija. Dakle, što koristim na Iphoneu:
- fotoaparat - slike nisu vrhunske, ali su sasvim upotrebljive. Dobro je znati da se u mob. mogu spremiti i slike koje su slikane drugim aparatom pa ih se može uvijek imati sa sobom
- kamera - također vrlo upotrebljiva za povremena snimanja
- MP3 player - slušalice uvijek imam sa sobom, a može se koristiti čak i bez njih
- video player - gledanje filmova je posebno zanimljivo tijekom dužih putovanja
- internet dostupan uvijek i svuda (često je zgodno nešto na brzinu provjeriti na googleu, ili u HT tel. imeniku i sl.)
- mail - nije presudno, ali zna biti zgodno
- navigacija - nekome više, nekome manje korisna, ali malo tko može reći da mu nikad ne zatreba
- vremenska prognoza - vrlo često korištena aplikacija
- pravi kalkulator - znam da ih imaju i obični mobiteli, ali ovaj je stvarno "kao pravi"
- diktafon - osobno ga ne koristim, ali dobro je znati da je tu..
- flashlight - aplikacija koja oboji ekran u bijelo i pojača brightness na maksimum, pretvara mob. u baterijsku lampu - ovo je zbilja koristilo par puta
Na kraju je dobro spomenuti da sam za 10-ak eura nabavio na e-bayu i FM transmitter koji omogućava sviranje muzike s moba na radiju u autu i istovremeno puni mobitel. Teoretski bi trebalo funkcionirati i kao handsfree.
Kad se sve skupa zbroji, ispada da cijena od oko 1.800 kunića, koliko 3GS košta u oglasniku, stvarno nije velika...
Što se mene tiče, vrlo je malo vjerojatno da će slijedeći mobitel biti neki obični "zovi/piši poruke".