Primarni cilj ove teme nisu filozofski osvrti, ali kad se već o tomu raspravlja (a i to je dio hi-fe)...
Slažem se s Garkom, S klasa ima jasno opipljive kvalitete - udobnost, prostranost, da ne ulazimo u detalje, u odnosu na jeftiniji automobil, dok hi-fi iznad određenog novčanog praga praktički nema.
Hi-fi je sam po sebi hobi koji je jako podložan subjektivnom dojmu. "Apsolutan" zvuk ne postoji niti je univerzalan. I za zvuk koji bi bio fizikalnim mjerenjima savršen (znači bez distorzije, linearan, itd.) bi ljudi rekli da je prehladan, pretvrd, prekirurški precizan ako su maloprije slušali cijevi.
To su takve suptilne razlike (ponavljam iznad određenog novčanog praga) u samom zvuku da je to neraspoznatljivo za ljudsko uho, dok mozak "pofarba" nešto i učini boljim nego što uistinu jest.
Iskreno, vjerujem da mnogi ljudi ne bi primjetili značajnu razliku između sistema koji dođe npr. 200 000 kn i onog od 100 000 € na slijepom testu.
Razlike bi bilo, ali vjerujem da bi mnogi "pogrešno" odredili koji je sistem bolji.
A i kako definirati koji je bolji?
Ljudsko uho nije analitički precizan instrument, čak dapače upravo suprotno zbog samo upliva mozga, same prirode slušnog aparata i posebno degradacije slušnog aparata tijekom godina.
Evo npr. audiofil u nekim srednjim godinama koji kupi super hi-end zvučnike sa berilijskim ili dijamantim visokotoncima koji imaju tvornički deklariran linearan frekvencijski raspon do 50 kHz i kategorički tvrdi kako čuje jasne pomake u najvišim registrima u odnosu na prijašnje visokotonce...Koliko je to točno, kad se prosječnom odraslom čovjeku gornja granica osjetljivosti slušnog aparata spusti na 16 kHz?

Recimo, frekvencijski raspon nekih instrumenata koji premaši tih 16 kHz: violina, viola, čelo, flauta, činele.
Da li zbilja i čuje nešto drugačije, ili mozgu prije početka slušanja berilij bolje zvuči od svile?
U mnogim slušnim dojmovima "problem" predstavlja placebo efekt.
Vidiš npr. Conrad-Johnson pojačalo i odmah u glavi zvuči bolje samo zato što je Conrad-Johnson, nego što bi se recimo fizikalnim mjerenjem ispostavilo.
A opet u to ulaze i osobne preferencije i sam dojam hi-fia.
Nitko ne može dati apsolutno točne i precizne odgovore na brojna pitanja koja se provlače kroz sam hobi.
Elektronske cijevi? Tranzistori? Gramofon? CD? elektrostatski zvučnici? bass-reflex?..
E sad, kako netko raspolaže svojim novcima, to je njegov problem.
99,9% posto ljudi će reći da je S klasa bolji auto od npr. Audia A4. Druga je stvar je li nekome zbilja S klasa potrebna, je li u skladu s mogućnostima. Ali bolji auto je.
Dok za hi-fije koji dođu te novce (A4 i S klase), na slijepom testu - ne znam baš