Citiraj:
Autor potemkin.hr
Ovo je možda i najefikasnija metoda:
Po noći, kad zahladi toliko da je vani hladnije nego unutra, otvoriti jedan prozor prozor u prizemlju i na najvišem prozoru u kući postaviti ventilator neka puše zrak iz sobe prema van kroz prozor ( SLIKA). Tako pumpa iz kuće vrući zrak van, a iz prizemlja vuče kroz kuću hladni zrak prema gore tako da hladi cijelu kuću (lako za zapamtiti, slično kao kod kvalitetnih caseova). Poželjeno je imati i mrežice protiv komaraca (ako ste blizu osijeka  ).
|
Hm, mislim da ovo ne funkcionira u praksi.
Na koju foru će vuči hladan zrak iz prizemlja?
Hladni zrak je teži i ima tendenciju spuštanju, za topli vrijedi obratno, tako da ne kužim što to na slici povlači hladni zrak iz prizemlja?
Živim u katnici, na prvom katu, i znam da prizemlje nema nikakve veze sa prvim katom, možeš slobodni otvorit 20 prozora u prizemlju, prvi kat će svejedno imati svoju 'toplu klimu'.
Puno efikasnije rješenje je otvoriti dva prozora na prvom katu, u nasuprotnim prostorijama, tako dobivaš provjetravanje (
slika).
Ali budimo realni, bez klime se nećemo ohladit ni na koji način.
Ja osobno stavim ventilator da puše u mene cijelu večer dok spavam, u samoj prostoriji bude pakleno ali dok ventilator radi meni super.