Dočepao sam se jedne
XFX HD4890 XXX kartice a kako sam u tom trenutku pri ruci imao dva VGA hladnjaka (
Accelero S1 rev.2 i
Scythe Musashi), htio sam isprobati i vidjeti koji će se bolje ponašati sa novom radeonkom.
Usput sam, za usporedbu, izvrtio i nekoliko testova sa stock hladnjakom.
Testna konfiguracija je pod moj komp, zatvoreno kučište, solidan protok zraka, sa sobnim temperaturama između 25-28C.
Scythe musashi je bio opremljen sa svoja 2 standardna 100 mm ventilatora koji su se vrtili na max okretajima, dok sam na Accelero namontirao jedan
120 mm Chieftec AF-1225S na 12V (1350 rpm).
Sa stock hladnjakom sam isprobao dvije kombinacije brzine okretanja ventilatora - AUTO i fiksno na 66%. Za hlađenje memorije i regulatora sam ostavio tkzv.
"red plate" koja je sastavni dio stock coolera.
Grafička je testirana na tvorničkim frekvencijama 900/975 i na OC postavkama od 975/1095. Odmah da napomenem kako nisam htio forsirati karticu što se tiče OC. To sam ostavio za neku drugu priliku. Inače na taktovima 1000/1200 je bez problema odradila 3DMark06.
Testovi koji su korišteni i očitanje temperatura nakon njih sa GPU-Z:
- FurMark v1.8.2 (stability test 10 min)
- 3DMark06 (GT1 i HDR1 test - ponavljanje 3 puta)
- 3DMark03 (GT4 Mother Nature - ponavljanje 7 puta)
Ciljao sam da otprilike svaki test traje 10-ak minuta. Naravno, tu je i IDLE temperatura, koju sam očitavao nakon cca 10-15 minuta surfanja.
Za nešto više, bolje, duže, nisam imao niti vremena niti volje, a bogme ni ideje.
Samo jedna napomena što se tiče buke/tišine iako je to subjektivni doživljaj. Sve tri kombinacije hlađenja osim one gdje se stock hladnjak vrtio fiksno na 66%, je bilo nečujno barem što se tiče mene a u odnosu na ostatak konfiguracije i ventilatora u mom kučištu.
Za moj "ukus", sve preko 30-35% okretaja stock ventilatora, je glasno.
I sad rezultati. Sličice i grafikone sam slagao nabrzinu i takvi su kakvi su. Ako netko ima prijedloge za poboljšanje neka se javi i predloži.
Prva tri grafikona su temperature nakon 10 min FurMark stability testa i to posebno za GPU, VDDC i MVDDC.
U ova dva grafikona sam smjestio temperature svih testova ali bez vrijednosti za stock hladnjak.
and the winner is...
Mislim da je sve jasno iz gore priloženog. Zato sam se i "odrekao" Musashija i ostavio sebi Accelero S1, ipak daje bolje rezultate sa ovim jačim karticama. Musashi me jako dobro služio, te u kombinaciji sa bivšom HD4870 nikad nisam vidio temperature veće od 70C.
Svaki ima svojih prednosti i mana, te posebne zaključke neću pisati, a svaki komentar je dobordošao.