View Single Post
Staro 09.07.2010., 14:27   #121
ante2
Premium
Moj komp

ante2's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
RAID nakon instalacije OS-a

Htio sam se malo poigrat i isprobat RAID-0 sa dva WD Raprora od 150GB, trebam brzo zapisivanje na disk a SSD mi je trenutno nedostupam + nikad nisam radio RAID pa da naucim nesto.
Sistem se satoji od 4 diska jedan od 500gb na kojem je sistem dva Raptora od 150gb i jedan od 1tb.

Za sad nisam planirao prebacivat sistem na raid polje samo sam htio stvorit RADI-0 na raptorima da vidim koliko ce se ubrzat zapisivanje.
OS je Win7 64 Ultimate
I tu sad pocinju problemi, posto je win istaliran prije nego sam ja uopce pocea planirat RAID pa nisam ni instalira RAID drivere za intelov chipset
Maticna ploca je Gigabyte P55-UD5, svi diskovi koje imam dva raptora 150gb + 500gb + 1tb su spojeni na intelov IDE-SATA-RAID kontroler,sa GIGABYT-ovim i JMB362 chipsetom/kontrolerom se nisam htio zezat jer sam mislio da ce ovako bit lakse.

I sad je krecem, instaliram cipset drivere, pa Intel SATA RAID Driver (skinut sa Gigabytovih stranica), odem u BIOS, ukljucim RAID opciju, restart, vidim da diskove kontroler vidi.
Nisam odma kerenuo radit RAID polje nego reko ajmo prvo dignit vindoze da vidim je se oce dignit (vindoze mislim )
Kad ono vindoze nece, tj nakon par sekundi butanja vindoza bljesne plavi ekran i restarta se komp.
Vratim ja nazad na AHCI mod na kontroleru vindoze se dizu bez problema tj javili su mi da se prije nisu bas naj bolje digli ali nakon toga su se digli kako treba.
Ja sam AHCI mod ukljucija par mjeseci nakon instalacije (u BIOS-u i nakon toga tj prije toga u vindozama) pa da nije u tome kvaka ???

Uglavnom jel ima ko iskustva predlog kako ukljucit-napravit RAID-0 polje sa diskovima koje si nakon istalacije vindoza doda u kop sa WIN 7 64bit.

Pozdrav i fala
DDR3 16GB (4x4GB) 1600Hz Corsair Vengeance
Carbide Series Air 540, Corsair RM750i
CREATIVE LABS X-Fi Titanium-Kingston HyperX Cloud
DELL U2515H
Synology DS413

Zadnje izmijenjeno od: ante2. 09.07.2010. u 15:54. Razlog: greske u pravopisu, je ima ih jos ali ove su bile malo zesce :-)
ante2 je offline   Reply With Quote