Čini se da me nisi shvatio, Google hoće smanjiti fragmentaciju Androida koja se prvo pojavila njegovom krivicom tj. brzim razvojem. Na tržištu sada postoje uređaji s verzijama 1.5, 1.6, 2.1 i 2.2 te dosta njih sa vlastitim modifikacijama. Nakon što izađe nova verzija Androida ne možeš napraviti update (izuzimam neslužbene verzije jer nisu primjerene korisnicima) a zbog toga ne možeš koristiti nove funkcionalnosti, nove verzije programa... Moraš čekati hoće li proizvođač tvog uređaja ili ne izdati novu modificiranu verziju. Proizvođačima to nije jeftino a ni isplativo, draže im je da kupiš novi uređaj. Zbog toga sam napisao da je nužno uvesti reda s OS-om koji Google primarno razvija s tim da bi trebao ostaviti opciju dodavanja GUI-a na aplikacijskom nivou. Za sada, na žalost, nije moguće staviti "vulgaris" Android ako ti se ne sviđa ono što proizvođač uređaja radi. Barem ne tako lako.
Zašto sam povukao paralelu sa distribucijama Linuxa? Jer ih ima strašno puno, često svaka ima svoju verziju kernela, GUI, aplikacije, pakete.... Često se pokaže da neki programi ne rade na nekoj distribuciji iz raznih razloga. Napredni korisnici to riješe ali današnji OS-ovi, pogotovo mobilni se rade za širok krug korisnika koji ne žele flashati i kopati po OS-u. Oni žele da to radi i da sa marketa ili neta skinu i instaliraju aplikaciju koja je pisana za njihovu platformu bez da razmišljaju na kojoj su verziji i čiji uređaj imaju.
Edit: Glasine oko izlaska 2.2 Froyo za Desire su sve češće, spomijenje se 2 tjedna. Čak je i službeno potvrđeno do kraja 9. mjeseca. Desire je dobar primjer za ovo što sam napisao, mora se čekati mjesecima dok ne izađe službeni update samo zbog modifikacije sučelja u ovom slučaju Sense UI. Za nestrpljive evo jedan video navodno
HTC-ove bete.