Ako ti ploča rikne, ne bi trebao imat problema jer su na pločama zapravo software kontroleri. To polje popravljaju i kontroliraju windowsi. Tako da bi trebalo bit moguće vratit polje u funkciju i na nekoj drugoj ploči jer ih puno koristi ICH10 i/ili jmicron kontrolere.
Nisam baš toliko stručan, ali po onome što stručnjaci kažu, hardware je višestruko bolji, brži i sigurniji s time da polje može pročitat samo identični ili vrlo sličan kontroler, dok su software (integrirani) sporiji, lošiji i nesigurniji i polje mogu čitat i druge ploče.
Jedan primjer mane software kontrolera je rušenje polja pri nestanku struje ili pri cold restartu. Desi se da ti se komp totalno smrzne zbog nekog programa i ti ga restartaš, i ponovno restartaš (bsod) i onda raid pukne i krene se popravljat. Meni se nakon par bsod-ova, uzrokovanih lošim driverima zvučne kartice u win7, raid degradirao, a popravljanje je trajalo 6 sati. Komp nije bio nešto previše sporiji, al osjetilo se pri svakom učitavanju bilo čega. Ne znam što bi se desilo da je i onda došao bsod

Sva sreća drivere sam riješio pa više nema problema

Na poslu imamo adaptecove kontrolere i nema takvih problema, a brzi su za popi*dit