Citiraj:
Autor mislav_os
Ja evo nakon godinu i 8 mj od kupovine laptopa sam skuzio da je baterija izgubila 20-ak %. Prvih godinu dana laptop sam jaaako rijetko koristio,ali sad mi je to primarno racunalo i intenzivno ga koristim.
|
Složili smo se svi na ovoj temi da baterija bez obzira gubi kapacitet s vremenom, samo da je najbezbolnije ostaviti je na ~40% pošto je to tzv. optimum za skladištenje. Ako je već izgubila ~20% onda sumnjam da je većinu vremena odmarala na tih ~40% kapaciteta.
Citiraj:
Baterija je stalno u njemu i laptop je stalno ukopcan u punjac. Koristim ga na bateriji mozda 1 tjedno,i svaki put kad je koristim je ispraznim do kraja i onda je napunim do kraja(kao na mobu i na svemu ostalome sto ima punjive baterije ).
|
IMHO smatram da griješiš, pošto nema potrebe je prazniti do kraja i puniti i raditi pritom puni ciklus, nego je preporučljivo ne prazniti bateriju do kraja i puniti do 100% osim kada je potrebna kalibracija ili kako pišu svakih 30 ciklusa. Manja punjenja više odgovaraju od tih potpunih - tako kažu na NBR i BatteryUniversity.
Citiraj:
Ugl,nikakve mudrosti tu..baterija ce kad tad izgubit svoja svojstva od prvog dana,tako da ne morate cjepidlaciti oko toga. Trebali bi je naravno sto cesce prazniti i puniti do kraja,a ne nadopunjivati...i to je to.
|
Slažem se sa prvim dijelom, ali ova preporuka ti je pogrešna, barem svakih 29 punjenja od 30.
Ovako to izgleda kod mene, valjda ne griješim, a i Lenovo mi isto preporučuje.