[Isprike za TLDR]
Evo da i ja dodam svoje mišljenje kao korisnik Windows Mobilea (mobitel mi zamjenjuje računalo koje se koristi tu i tamo u svrhe programiranja ili pisanja dužih eseja)
Odmah da kažem, WM ne bih preporučio niti jednoj osobi koju poznajem. Zašto? Jer imam osjećaj da bi čak i nadprosječnom korisniku rad na uređaju ubrzo dojadio te bi od njega odustao.
Nemojte me shvatiti krivo, WM jest moćna platforma, no jedino što ju čini moćnom su neka softverska rješenja koja uvelike poboljšavaju sustav. Recimo stvari poput PhonExa, SPB Fullscreen Keyboarda i Opere Mobile.
No, sve što to radi jest fragmentira i uništava korisnički doživljaj. Recimo, ono što meni smeta je to da kada u sustavu ugasim Cleartype, u Operi je on i dalje uključen, a o uniformnosti GUI-a da i ne govorim.
S druge strane, SDK za WM je poprilično zastario i neke stvari koje su kod Androida norma za ostvarivanje boljeg doživljaja (multithreading recimo) u WM nikad nećemo vidjeti. Tako dokle god meni u CorePlayeru učitava video sa Youtubea, na mobitelu efektivno ne mogu raditi ništa. A da i ne govorim o lošoj implementaciji touch eventa radi koje prilikom držanja prsta na ekranu performanse padaju za 20-40% (tko je igrao BlockBreaker i slične igre, znat će o čemu govorim).
Upravo to je razlog zašto će i WM umrijet. Već sad im vodeći proizvođači softvera pridaju sve manju i manju važnost. Skype tako na primjer ne radi klijent za WM.
Jedino iskustvo s Androidom koje imam je ono programersko u emulatoru i ono u izrazito nedovršenom portu Androida za moju Omniu. I mogu reći da sam oduševljen. Jednostavno rečeno, taj "osjećaj" prilikom korištenja je odličan i očito je da je svaki dio sustava napravljen promišljeno i s namjerom. Za razliku od recimo drop down bara na WM 6.5.3 koji nema nikakve svrhe. Ako sam već dovoljno precizan da ga otvorim, onda sam dovoljno precizan da aktiviram ikonu i bez njega.
Volim svoju Omniu i Windows Mobile 6.5.3 koji je na njoj. Čak i s nje pišem ovaj post. Stvari koje mi je WM omogućio su naprosto nevjerovatne (pa čak mogu reći da mi je UI prirastao srcu) i da nisam dobio Desire, vjerojatno ne bih prelazio još koju godinu. No, kako stvari stoje, radujem se Androidu i mogućnostima koje on pruža.
P.S. Tko god je rekao da Android nije modularan, vara se. Upravo je to i jedna od njegovih najboljih prednosti, da su aplikacije samo elementi koji se međusobno dopunjuju.