Tema: Bug kreteni
View Single Post
Staro 18.12.2004., 17:55   #33
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Moje mišljenje o Bug-u se ne razlikuje od ovdje već iznešenih, ali me boli ono što pišu u Mreži s obzirom da bi to trebao ipak biti časopis za sysadmine i IT profesionalce.

Evo par bisera Izvršnog urednika Olega Maštruka iz zaključne kolumne broja za kolovoz-rujan 2004. Uglavnom čovjek piše o sigurnosti Microsoftovih rješenja i Linuxa te o tome koji bi se sustav mogao upotrijebiti u elektroničkim izborima za američkog predsjednika.

"Dakle Linux? Ludilo! Inherentno ultranesiguran sustav, ključne dijelove kojega su isprogramirali kojekakvi geekioidi razbacani od Moskve, preko Rima i Floride, do Indije i Australije. Neki su aspekti Linuxa tako jadno dokumentirani (zbog traljavosti njihovih autora) da bi ikakva pomisao da se ovaj sustav ili njegovi dijelovi koriste za biranje vodstva države bila smiješna."

Zatim o političkoj neutralnosti Microsofta:
"Ali kome uopće vjerovati ? Microsoftu? Tvrtka jest posve politički neutralna, ali bi povik zagovaratelja Linuxa bio pregolem i uvjeren sam da bi se protegnuo i na bojkot izbora, ma kako komičan. "

U prvom primjeru očito je da autor ne razlikuje Linux kernel od distribucije, da nije nikad čuo za SEL koji je ušao u 2.6 granu, ACL liste koje imaju svi file sistemi danas na linuxu (povrh klasičnog dodjeljivanja prava u unixu), da ne razumije način razvoja ni kernela ni ostalog Open Source softvera, da mu se neda čitati manuale kojh ima sva sila i dobro pokrivaju sve OS projekte itd itd.

U drugom primjeru zaboravlja kako je MS postao to što danas je. Od početaka kad je Gates (na prijevaru) kupio DOS za 50 000$, i unaprijed ga prodao IBM-u tvrtka živi na rubu zakona. Netko tko ima gotovine ko MS ne može biti "posve politički neutralan"
Evo imalo više podataka o MS-ovim prljavim rabotama za one koje to interesira:
http://www.aaxnet.com/editor/edit029.html

Gdje god da se Maštruko "dohvati" Linuxa stvar ima unaprijed poznat ishod.
stef je offline   Reply With Quote