View Single Post
Staro 30.06.2010., 15:25   #1
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
preporucite backup/sync sistem

pozdrav.

napravio bih neki backup/sync sistem doma. sad trenutno imam RAID 0 doma i vazne stvari trpam po 2 mala vanjska USB diska koji su vec dosta koristeni i "ne vjerujem im" te na prastari Seagate 120gb koji je na drugoj masini na mrezi.
radi se o maticnoj ga-ma790gp-ds4h pa neznam dali mogu namjestit da mi SATA bude hot swap jer bih volio staviti/iskoristiti SATA ili eSATA zbog brzine. koliko sam skuzio hot swap mogu koristiti jedino ako mi je ukljucen
AHCI, ali neznam dali je moguce to na doticnoj maticnoj ,ako mi je aktiviran RAID.

Prva solucija mi je HDD ladica (SATA,hot swap,bar jedan mali ventilator da HDD ne zakuha ;-)), ali ponuda je nekako slaba.

Druga solucija mi je da stavim USB 3.0 karticu te kupim neki vanjski disk za to (3.5"), ali koliko vidim jos uvjek je ponuda tih diskova slaba i skupa.
Ne uspijevam nigdje naci za kupiti samo vanjsko USB 3.0 kuciste pa da onda kupim i instaliram disk po zelji unutra (3.5"), jedino sto me kod ovoga brine zagrijavanje.

Treca solucija mi je onaj Quick port, ali vidim da o tome bas i ne pisete najbolje stvari, a i skupo je dosta. BTW jel moguce da ovi koji imaju LAN mogucnosti rade na 1gbit ili to ide na 10/100mbit?

Preporucite neku USB 3.0 karticu PCIe.
Koliko vidim USB 3.0 je ok brzina (nekih 3gbit?) naspram starog 2.0 (480mbit).
Pretpostavljam da USB 2.0 uredaji (HDD) i dalje rade na 2.0 brzinama kad su stavljeni na 3.0?

Koji program preporucate za sync-anje podataka jer bih to radio na onaj sistem "briefcase-a" jednom tjedno npr. Gledao sam onaj Allway Sync, ali nisam uspio naci koje ima limitacije FREE verzija.

Backup Windowsa radim cirka jednom mjesecno ili prije nekih vecih izmjena, sa ghostom, i onda bih drzao image na glavnom RAID disku i syncao zajedno sa drugim bitnim stvarima na taj BACKUP disk.

Razmisljao sam i o kupnji dodatnog RAID kontrolera (za 0+1), ali mislim da je to debelo preskupo ako ocu pravu stvar i kao sto mnogi ovdje pisu nije pravi backup.

hvala i pozdrav.

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 30.06.2010. u 16:17. Razlog: ispravak
geronimo_2 je online   Reply With Quote