Citiraj:
Autor NemoRS
Ja sam razmisljao obojati svoju unutrasnjost u matt crno.lagano sprejcic i deri.NI u jednom trenutku nisam pomislio da bi to moglo pozitivno utjecati na temperature nego cisto estetike radi...
|
Da, crna boja daje svoj doprinos disipaciji topline, a doprinos je osobito značajan kad nema protoka zraka preko tog tijela tj. kad se tijelo rješava topline samo zračenjem.
Crna tijela bolje apsorbiraju/emitiraju toplinu od svijetlih, sjajnih predmeta, za što sam siguran kako to svi iskustveno znaju.
Zato se taj efekt obilno koristi u npr. pojačalima, kad vidiš ogromnu crnu hrgu aluminija na stražnjoj strani kućišta na koju su prišerafljeni izlazni tranzistori, to je prvenstveno radi poboljšanja disipacije topline a tek poslije radi estetike.
Također su zbog tog razloga obojane i unutrašnjosti kućišta pojačala u crno, barem mislim kako je to inženjerima bila glavna misao vodilja, ne estetski dojam kad se uređaj raskopa.
Evo recimo usporedba konstanti iz termodinamike tj. konstanti zračenja, konstanta (izražena u (10^(-8))Wm^(-2)K^(-2)) crno obojanog aluminija je oko 0.4, dok za ispolirani aluminij iznosi oko 0.23 - pretočeno u postotke to je gotovo 74% bolje.
"Problem" je jedino kod tijela hladnjaka preko kojeg struji zrak, jer boja sa svojom (niskom) toplinskom vodljivošću može poništiti pozitivan efekt (a možda i smanjiti efikasnost hladnjaka) koji bi se dobio poboljašnim zračenjem tj. isijavanjem topline.
Sve zavisi o debljini sloja, sjaju same boje ali naravno i o samim svojstvima boje.
Meni bi recimo bilo zanimljivo kad bi se eksperimentalno mogli ispitati utjecaji i dobiti konkretne brojke, s obzirom na to kako u računalu postoji cijeli niz komponenti koje disipiraju velike količine topline.