Imam dosta iskusta na e-bayu jer kupujem stvari za svoj hobi.
Kako se bida , pa jednostavno sve ti piše a ako ti ponudiš npr. 10€ i javi ti da si popušio znači da je netko na prvom bidu od 1€ ponudio 100€ , a onda je tvoj zadatak da neđeš koliki je max. bid
Plačati se može tako da ti majstor od kojeg kupšiš da njegov broj deviznog računa na koji ti , preko svog deviznog računa , uplatiš mu lovu. Ova opcija je dobra ali ti naše banke uzmu ogromnu proviziju. Pred jedno 2 godine sam kupio neke albume i sličice i koštali su me 10€ ( albumi , sličice i poštarina koju če tip platiti do Hrvatske ) da bih za transakciju morao u banci platiti 120 i nešto kuna. UŽAS. Ovaj način plačanja koristite kod velikih svota jer sigurno je da če osoba dobiti novac ali če Vas naše banke opljačkati.
Drugi način plačanja je , ako se radi o malim svotama , jednostavno staviš lovu u kovertu i pošalješ čovjeku na adresu.
Što se tiče poštarina , e to ima svega i svačega , ovisno od osobe do osobe. Moj zadnji primjer:
" pred tjedan dana sam kupio 975 sličica za 10€ i treba mi javi adresu i kaže da je poštarina 4,20€ . Ja stavim u kovertu 15 € i pošaljem joj na adresu. Danas dobivam e-mail od te osobe da di je ostatak novca. Ja :confused: Kad ono poštarina nije više 4,20€ nego 8,10€. " Tako da masu ljudi kad im prodaja bude za malo love onda se iživljavaju na poštarinama.
Jedne sam prilike kupio 6 popunjenih albuma i poštarina za hrvatsku je bila 3,50€ a sad mi je za 975 sličica 8,10€ . Nema logike ali..... radi se o istim državama.
Do sada ( srečom ) me nitko nije sjebo , s onim šprehama da nije dobio novac i slično.
Ja se nadam da sam ti dosta pomogao. Ako imaš pitanja slobodno se javi.