View Single Post
Staro 22.06.2010., 11:20   #21
iwwwek
xampp rulez

iwwwek's Avatar

Datum registracije: May 2009
Citiraj:
Autor mc_fish Pregled postova
iwwwwek, zasto pocetniku preporucavas jquery? on je za naprednije koji vec znaju osnove JS,

MS OS jedino i iskljucivo ako se koristi za asp asm ili nekoj drugoj xml kombi...sa phpom cesto radi problema, cudne konfiguracije itd, takoder treba napomenuti kako mssql ima neke razlicite funkcije itd...

JS je client side, da - nije zavisan od patforme, ali je zavisan od browsera...poglavito ako se rade ajax requestovi

xampp...meni je osobno bio pre spor...ja vise volim wamp za widnowse...i mamp za meka, al oba rade fenomenalno
jQuery: Moto ove moderne knjižnice je jQuery: The Write Less, Do More, JavaScript Library, upravo u toj rečenici autori su objasnili cilj svih tih JavaScript library-a, a ne samo jQuery-a. Zašto da pišete gomilu JavaScript koda kada je netko to već učinio za vas i može se reći da je odradio jako dobar posao. Zaboravite optimizaciju vašeg JavaScript koda za beskonačne verzije browsera, JavaScript library je već optimiziran za sve browsere.

Što je od znanja potrebno da se radi sa jQuery bibliotekom? CSS i skoro ništa javascript-a. Skoro ništa? Pa potrebno je da znate kako se prave pozivi. Evo primjer ispod:

Code:
$(document).ready(function() {
  //klikom na link iskače poruka "Hvala na posjeti!"
   $("a").click(function(event){
     alert("Hvala na posjeti!");
   }) });
Ja sam ga počeo koristiti kad mi je zatrebao Lightbox. Pošto nije bilo "hrvatske" verzije lightbox-a onda sam malo učio pa sam i to sredio. A onda kad sam dalje vidio što se sve može i koliko je dobar zaljubio sam se u njega.

Evo jedan tutić na hrvatskom:
http://www.kroativ.net/izdvojeno/nau...cript-library/

jQuery olakšava i AJAX pozive.

The jQuery library has a full suite of AJAX capabilities. The functions and methods therein allow us to load data from the server without a browser page refresh.
Ajax couldn't be any easier than it is with jQuery. jQuery has a handful of functions that make the easy stuff really easy and the complex stuff as simple as possible.
A common use of Ajax is to load a chunk of HTML into an area of the page. To do that, simply select the element you need and use the load() function. Here's an example that updates some statistics:

Code:
$('#stats').load('stats.html');
Ja sa XAMPP-om nisam nikad imao problema. Sad ga vrtim na Windows 7 i jedini problem je bio što mi je Skype blokirao podizanje Apache-a (eto ako netko bude imao sličan problem - samo ubij skype)

Inače preporučam OpenSource platformu, ne zato što radim u njoj već zato što je hrpa programera koji je usavršavaju i smatram da će u doglednoj budućnosti nadmašiti Microsoft-ovu. PHP je već sad dobro OO potkovan, ako MySQL i zaostane s obzirom na kupnju od strane Oracle-a imamo PostgreSQL koji je moćniji od MySQL-a.

Eto