Citiraj:
Autor Nikky
eSATA priključak je u principu ista stvar kao SATA na samoj mobo.
Da li će radit boot (nebitno sad jeli za rad ili install) ovisi o pameti mobo (BIOS) tj. jel prepoznaje tako priključeni hdd i jeli ga "nudi" pri bootu.
Šta se boota i "rada" u takvoj kombinaciji, možeš oćekivat bleme ali mislim da su rješivi, npr. možda će trebat editirat boot.ini da ukazuje na taj (eSATA) hdd a ne na interni.
|
Nije problem jel bios nudi ili ne nudi uredjaje za boot,jer u danasnje vrijeme skoro pa svaki bios nudi boot sa skoro svih uredjaja koji su spojeni na USB ili ostala sucelja.
Stvar je u tome sto je u praksi bootanje samog OS-a malo problematicno. Sa USB-a je recimo nemoguce bootati OS. (vjerojatno je moguce ali ja nisam uspio

) Probao sam i WIN7 i XP i jednostavno se pojavi BSOD ili se pc restarta par sekundi nakon WIN BOOT LOGO-a. Moze biti jer je removable drive,ili je do samog chipseta, ne znam,ali probao sam dosta stvari ukljucujuci AHCI opciju,pa instaliranje sata/raid drivera u windows-e itd itd,nista nije pomoglo.
Sto se tice editiranja boot.ini fajla,mislim da je nepotrebno,jer se WIN BOOT LOGO pojavljuje (prilikom boota sa USB-a),ali se restarta kao da je recimo memorija neispravna ili postoji nekekav problem prilikom overclocka,itd.
Sto se tice eSata sucelja, svudgje na netu pise da je plug and play sucelje (govorimo o pravom eSata prikljucku), a jos nisam cuo da se OS uspjesno boota sa bilo kojeg plug and play sucelja (USB,FW) ,pa me zanimalo da li ide prije nego kupim ali ovih dana cu uzeti pa napisem