View Single Post
Staro 20.06.2010., 10:54   #20
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor iwwwek Pregled postova
Ja sam web design naučio samo uz pomoć literature i google-a. Počeo sam prije možda 6-7 godina sa knjigom koja se otprilike zvala "Izrada web stranica u 17 lekcija" sa primjerima na CD-u za vježbu, svaka lekcija 2-4 sata. To sam detaljno prošao kroz mjesec dana i već sam mogao raditi jednostavne stranice. Photoshop sam tada znao "osrednje" po mojoj procjeni.

To je i danas dovoljno za početak. Samo uz HTML 4 i CSS 2, uči odmah i HTML 5 i CSS 3, te su tehnologije već tu i dobro su implementirane u sve nove web browsere, osim naravno prokletog Internet Explorera kojeg svaki webmaster mrzi iz dna duše jer se loše pridržava trenutnih standarda i loše uvodi nove.

Hmm, programiranje? Može se i bez toga, ali kad-tad doći ćeš do toga da ti treba. Baze podataka su odlična stvar i ne treba puno truda da bi naučio osnove, u njih upisivati, brisati i mijenjati podatke.

Danas se puno koristi JavaScript na klijentskoj strani i postoji puno open source biblioteka koje ti olakšavaju korištenje uz vrlo malo ili nimalo znanja programiranja.

jQuery je odličan i to obavezno prouči.

Moraš se odlučiti koju ćeš platformu koristiti.
1. Microsoft: Windows server (operativni sustav), IIS (web server), MSSQL (baza podataka), ASP.NET (programiranje) ili

2. OpenSource: Linux, Apache, MySQL, PHP.

JavaScript je nezavisan od platforme.

Apache, PHP i MySQL se može upogoniti i na windozama.

Ako se odlučiš za OpenSource onda preuzmi XAMPP i instaliraj na windowse.

Onda na svome računalu imaš Apache, PHP i MySQL. Tu razvijaš web stranice i programiraš i kad je sve gotovo tada ih "dižeš" na hosting server.

Sve o izradi web stranica imaš na internetu, ali s obzirom da si početnik preporučam da kupiš neku dobru knjigu o izradi web stranica (za početnike) i od toga kreneš.

Ako znaš engleski imam odličnih knjiga u pdf formatu pa se javi na email da ti pošaljem.

Pozdrav.
iwwwwek, zasto pocetniku preporucavas jquery? on je za naprednije koji vec znaju osnove JS,

MS OS jedino i iskljucivo ako se koristi za asp asm ili nekoj drugoj xml kombi...sa phpom cesto radi problema, cudne konfiguracije itd, takoder treba napomenuti kako mssql ima neke razlicite funkcije itd...

JS je client side, da - nije zavisan od patforme, ali je zavisan od browsera...poglavito ako se rade ajax requestovi

xampp...meni je osobno bio pre spor...ja vise volim wamp za widnowse...i mamp za meka, al oba rade fenomenalno

opet ponavljam, nauci prvo html i to dobro, pa dobro nauci css, tad povrsnu nauci JS i dobro nauci neki framework....malo xmla i ostalih gluposti sa strane...i voila client side si zavrsio! sad jos malo php-a sql-a htaccessa i ostalih zgoda i voila otvaraj firmu napravi cms crm ili neki drugi Cxx i zaraduj

mc_fish je offline   Reply With Quote