Ja sam web design naučio samo uz pomoć literature i google-a. Počeo sam prije možda 6-7 godina sa knjigom koja se otprilike zvala "Izrada web stranica u 17 lekcija" sa primjerima na CD-u za vježbu, svaka lekcija 2-4 sata. To sam detaljno prošao kroz mjesec dana i već sam mogao raditi jednostavne stranice. Photoshop sam tada znao "osrednje" po mojoj procjeni.
To je i danas dovoljno za početak. Samo uz HTML 4 i CSS 2, uči odmah i HTML 5 i CSS 3, te su tehnologije već tu i dobro su implementirane u sve nove web browsere, osim naravno prokletog Internet Explorera kojeg svaki webmaster mrzi iz dna duše jer se loše pridržava trenutnih standarda i loše uvodi nove.
Hmm, programiranje? Može se i bez toga, ali kad-tad doći ćeš do toga da ti treba. Baze podataka su odlična stvar i ne treba puno truda da bi naučio osnove, u njih upisivati, brisati i mijenjati podatke.
Danas se puno koristi JavaScript na klijentskoj strani i postoji puno open source biblioteka koje ti olakšavaju korištenje uz vrlo malo ili nimalo znanja programiranja.
jQuery je odličan i to obavezno prouči.
Moraš se odlučiti koju ćeš platformu koristiti.
1. Microsoft: Windows server (operativni sustav), IIS (web server), MSSQL (baza podataka), ASP.NET (programiranje) ili
2. OpenSource: Linux, Apache, MySQL, PHP.
JavaScript je nezavisan od platforme.
Apache, PHP i MySQL se može upogoniti i na windozama.
Ako se odlučiš za OpenSource onda preuzmi
XAMPP i instaliraj na windowse.
Onda na svome računalu imaš Apache, PHP i MySQL. Tu razvijaš web stranice i programiraš i kad je sve gotovo tada ih "dižeš" na hosting server.
Sve o izradi web stranica imaš na internetu, ali s obzirom da si početnik preporučam da kupiš neku dobru knjigu o izradi web stranica (za početnike) i od toga kreneš.
Ako znaš engleski imam odličnih knjiga u pdf formatu pa se javi na email da ti pošaljem.
Pozdrav.