Citiraj:
Autor IceFisherman
/cut/
|
Citiraj:
Hrvatski standardni jezik nema dijalekatske osnovice, niti je istovjetan sa nekim dijalektom posebno, on je samo dosljedna stilizacija novoštokavske jekavštine zapadnoga tipa, uz tronarječnu nadogradnju prema višestoljetnoj hrvatskoj književnoj baštini. Hrvatski standardni jezik nije samo štokavština ili samo čakavština niti je to samo kajkavština, opće hrvatski standardni jezik je suodnos sva tri hrvatska narječja i mogućnost komunikacije među njima što ga čini specifičnim i jedinstvenim te neovisnim o svim drugim srodnim ili manje srodnim jezicima.
|
Molim te da svoj dijalekt ostaviš u svom selu, čisto radi međusobnog razumijevanja.
Ovo nije forum na kojem se njeguje narodno blago.
Standardi postoje s razlogom.
Kako bi bilo da u npr. jutarnjem listu svaki novinar piše na svom narječju?
Sve što je namjenjeno široj publici treba biti u okvirima standarda, znači, ovaj forum je namijenjen svima u HR, iz toga proizlazi da se trebamo držati nekih pravila kako bi se međusobno razumjeli.
Kad budeš napravio forum grada Krapine onda fino nek vam kajkavština bude primarna, jer to onda neće biti forum za cijelu HR.
Znači, ovo nije forum na kojem ćeš ti forsirati svoj dijalekt, samo otežavaš komunikaciju, iako ti normalno nije ni zabranjeno da pišeš kako god želiš, što se mene tiče stavljaj kineske simbole, ja niti sam mod niti admin da tu uredujem, samo iznosim svoje mišljenje u vezi nepismenih ljudi na forumu.
P.S. Što se tiče č i ć, većina na forumu uredno piše štokavski, a stavlja č na svaku riječ, znači ne radi se o greškama zbog narječja, radi se jednostavno o neznanju, tako da ne pokušavaj okrenuti stvar u tom smjeru.