View Single Post
Staro 17.06.2010., 15:51   #117
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Overhaul Pregled postova
Mislim da se ovdje ponavljaju urbane legende, proizašle iz onih pradavnih termalnih naljepnica koje su bile na procesorskim stock kulerima. IMHO to sa aftermarket pastama odavno ne stoji, osobito ako pricamo npr o 99,9% srebru ili keramickim kompozitima. Nije to komad pekmeza da se pokvari (iako se sama tubica preporuca drzati na hladnijem mjestu da se smjesa ne istalozi - no i tada, ako se ponovno promijesa, sam grease normalno funkcionira).
Što se toga tiče, nije ni termalna naljepnica pekmez, iako je voštana.
Svojstva paste se mijenjaju, bez obzira o postotcima čistoće srebra ili keramičkih čestica (koji nemaju veze sa svojstvima o kojima govorim, već sam medij koji omogućava da je pasta koliko-toliko viskozna). Ne ostvaruje samo srebro/keramika kontakt sa hladnjakom već i taj gel medij, nazovimo ga tako.
Probaj nakon dvije godine skinuti hladnjak na koji je namazana AS Silver 5 pasta i reci mi kako izgleda i ako ju promiješaš hoće li biti dobra kao i prije. Ako promiješaš, samo će ti otpasti komadići paste sa heatspreadera.
Evo jedna empirijska stvar koju većina forumaša zna i primjenjuje:
Mijenjanjem stare paste mogu smanjiti temperaturu komponente.
Kako to objašnjavaš ako se svojstva ne mijenjaju?

Također, Zalman STG-1 mi se nakon godinu dana očvrsnula u tubici i tu koru sam morao maknuti prije nego sam ju upotrijebio.
IMHO, sve to stoji sa aftermarket pastama, samo je pad performansi manji u odnosu na pad performansi termalnih naljepnica (koje su, kao što i sami znamo, same po sebi slabe).

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline