View Single Post
Staro 17.06.2010., 01:43   #114
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor ^SuperUnknown^ Pregled postova
Gle, nitko ne tvrdi da je bezgresan i naravno da se tipfeler dogodi, ali polupismenost o kojoj ja pricam je upravo ovo sve iz sig-a. Nazalost, takav nacin izrazavanja se toliko ukorijenio da ljudi masovno skracuju rijeci izbacujuci samoglasnike, zamjenjuju rijeci ili dijelove rijeci brojkama, slova mijenjaju u nepostojeca u hrvatskoj abecedi (v-w, j-y), u potpunosti izostavljaju interpunkciju, recenice odvajaju hrpom tockica i slicno. I nije to karakteristicno samo za mladju populaciju, kako mozda ispada. I stariji ljudi pisu da te bog sacuva.

Pobogu, pricamo o najosnovnijim osnovama pravopisa iz osnovne skole; veliko slovo na pocetku recenice i tocka na kraju, zarezi, koliko toliko suvisli izbor rijeci i nekakav (citaocu) razumljiv tok misli. Odvajanje odlomaka kod vece kolicine teksta. I da ne nabrajam dalje.

Jos je ovaj forum koliko toliko u redu kad pogledas recimo BUG-ov forum, pa recimo komentare clanaka po portalima i slicno. Uzas da ne moze biti veci.
Ma sve 5, razumijem ja i tebe i khm u potpunosti, i mene smetaju takvi postovi, ja sam samo htio aludirati na to da svi možemo pogriješiti i da vrijeđanje nije u redu.

A problem nepismenosti je toliko velikih razmjera zbog opće nezainteresiranosti za pravilnom gramatikom, 'facebook generaciji' profesora/nastavnika koji su jednako nezainteresirani (ja bih to okarakterizirao kao čistu ljenost) za to kao i đaci; i kao najveći problem, totalna nesposobnost zadnje navedenih u prenošenju svog znanja na učenike. Imam dosta prijatelja i poznanika koji su nastavnici i profesori i stvarno je žalosno koliko oni ne znaju prenijeti to malo svog znanja na učenike. Što se tiče starije populacije, to je isto sve internet-kuga-modernog doba (čitaj facebook) napravio i od njih, jer koliko god poznam ljudi od 40-50-60 godina, a da se znaju služiti računalom, svi imaju facebook profile i to im je osnovna stvar zbog koje uopće imaju računalo.
Ja sam svoj face profil otvorio samo zbog nagovora frendice da možemo komunicirati pošto je ona u Njemačkoj a ja u Hr, i tako sam našao još neke frendove nakon dosta godina, a koji žive u SAD-u i drugim dalekim zemljama. Meni služi za to jer ih drukčije nisam mogao naći, ali kad vidim pojedine starkelje kako guguću međusobno kao pubertetlije od 13 godina i pišu kojekakve gluposti, dođe mi da odmah izbrišem profil.