View Single Post
Staro 10.06.2010., 20:46   #160
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Garko Pregled postova
Samo sam htio naglasiti da kod bazi od par TB disk nije jedini element sustava i da sve skupa treba gledati kao cjelinu, a ne davati nekakve ocjene da nešto treba kad u većini slučajeva ne treba.

Konkretno mislim da je sistem usklađen u smislu idealnog opterećenja svakog resursa (i dovoljnog broja istih) prema potrebama onoga što se izvodi na sistemu.

Također ako poznaješ transakcijske sustave onda ti je vjerojatno i poznato da je nemoguće da događaji unutar transakcijskog sustava imaju uniformnu distribuciju vjerojatnosti. Samo u slučaju da resursa nema dovoljno može se reći da se cijeli sistem ponaša kao da je ta distribucija uniformna i tada samo cache i sve ostale stvari gube smisao - ali i u tom slučaju bolji IO sustav ne pomaže previše osim ako samo on nije bottleneck cijelog sistema. Eto, samo to.
Ti ko da radis u jednoj banci tu kod nas...

Sto se samog mainframea tice, imas nekoliko karakteristika:
1) Svaki proces se izvodi u minimalno dvije instance i rezultati se usporedjuju
2) Sve komponente su redundantne (procesori, memorije, sabirnice, itd)
3) Mainframe je masina namijenjena skoro pa iskljucivo transakcijskom okruzenju, to nije procesorski mocna masina, ali po IO operacijama joj nijedna druga mnogostruko procesorski mocnija platforma ne moze ni primirisati

Zato sam te i pitao jel znas cemu tocno sluze mainframe masine i zasto se i dan danas prodaju.

Sto se bottlenecka tice, diskovni podsustav je uvijek bottleneck svakog sustava. U nekim sustavima vise, u drugima manje. Postoji i opcija da je aplikacija lose pisana, ali aplikacija se moze izvaditi na dobro poslozenom diskovnom podsustavu, dok se i najbolje pisana aplikacija moze itekako vuci na lose postavljenom diskovnom podsustavu... Razgranici pojmove sustav i podsustav, pricam opcenito u ovom slucaju.

BTW., oces primjer jednog hebeno random (uniformno random) okruzenja? SMS centar za recimo nekog mobilnog operatera u Kini ili Indiji. Ako si ti u stanju predvidjeti tko ce kome slati SMSove, kada i sto ce tamo sve pisati, onda ozbiljno skidam kapu...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4