View Single Post
Staro 10.06.2010., 11:43   #3
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Radi se klasičnom problemu kod razlike potencijala "masa" pojačala i izvora -komp tj. induciranja napona mreže i pripadajućih harmonika. Osobno imam matičnu koja uzrokuje iste pojave i izludilo me dok nisam locirao izvor brujanja.

Ako nemaš optiku ono što možeš bez puno muke je:
-spoji slušalice na komp da vidiš ima li zujanja iz kompa-ako ima lociraj izvor na kompu (nadaj se da nije MB)
-ako nema spoji PC zvučnike koji imaju vanjsko napajanje (230VAC)-ako ima treba provjeriti mase PC-Zvučnici
-ako nema spoji PC na tvoje zvučnike 5.1 bez DVD-a tj. sam PC-ako ima treba provjeriti mase PC-Zvučnici
-ako nema treba provjeriti mase dvd-a i potencijal njegove mase prema masi PC-a .

Ovo zadnje je prilično "čudno" s obzirom da DVD-i uglavnom imaju priključnicu napajanja sa dva kontakta od kojih ni jedan nije masa pa bi njegovo kućište trebalo biti na potencijalu istom kao pojačalo (preko šilda izlaznog kabela). Međutim događa se da dolazi do induciranja napona na njegovom (u pravilu metalnom) kućištu što može biti nezgodno (vezano uz testove elektromagnetske kompatibilnosti koje mora proći svaki električni proizvod). Svakako u većini slučajeva ja bih se prvo kladio na iste takve indukcije u PC-u ali njih možeš locirati samo testiranjem komponentu po komponentu.

Na kraju nisam ti ništa riješio, ali jedno je sigurno-riješiti ćeš samo ako se potrudiš locirati izvor problema mijenjanjem komponenti sustava.