View Single Post
Staro 08.06.2010., 20:01   #26
Herr Flick
Premium
Moj komp

Herr Flick's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Ok, fulal sam dok sam napisal da nema veze s termom.

Ti si napisal da topli zrak ide gore zbog osnovnog zakona termodinamike što nije istina nek topli zrak ide gore prema zakonu mehanike fluida(princip uzgona), a to da promjena gustoće proizlazi iz jednadžbe plina (što zapravo nije niti jedan zakon termodinamike) je druga stvar.

"A toplina koja se prakticki prenosi putem medija (zraka) je ... "
Kaj si htio s time reć?
Zrak kao i bilo koji medij ima svoja svojstva kao što su npr. koeficjent prenosa topline, a njegovo strujanje(laminarno ili turbolentno) samo mjenja taj koeficjent (reynolds, nusselt i preindl-ove formule). Terma naprimjer proučava koliko če se zagrijati zrak ako je temperatura hladnjaka 60°C te za to se koriste koeficjent prijelaza topline(koji se mjenja sa strujanjem)

"Dakle ... zrak se uzdize i oslobadja toplinu i samim time se izjednacava temperatura u kucistu ... dakle, Terma itekako ima veze s time."

Ovo nema opće smisla. Kao prvo zrak ne oslobađa toplinu, za oslobođenje topline treba se događati nekakav proces( kao npr. gorenje C+02= C02 uz oslobođenje topline).
Napisao si da se temperatura izjednačava jer se zrak uzdiže i oslobađa toplinu što opet nije točno, temperatura bi se izjednačila i da nema strujanja.
Npr. Ako u idealnu izoliranu i zatvorenu prostoriju pustis zrak sa 22°c i zrak sa 18°c, zrak sa 22°C će predati toplinu hladnijem zraku te će se temperature izjednaćiti i nakraju će biti zrak sa 20°c - to ti govori zakon očuvanja energije.

"Da je tolika dinamika fluida u pitanju onda bi se to moglo i osjetiti rukom zar ne ... kada pricamo striktno o pasivnom hladjenju - bez ventilatora fkors (zbog prakticnih razloga)."
Kao što sam napisao, strujanje bi samo utjecalo na koefcijent prijelaza topline.

"Da ne polemiziram previse, u racunalu je osnovni princip temperaturnog izjednacavanja upravo opisan termom, pa bio medij kojim se prenosi toplina zrak, aluminij, bakar, plastika ili voda."
Ovo si dobro napisao

Samo da kažem nakraju - moja poanta je bila demantirati da je strujanje zraka jedan od osnovnih zakona termodinamike jer kao što sam napisao jednadžba stanja plina nije zakon termodinamike i nije terma kriva što lakši zrak ide gore(već gustoća) al to što je promjena gustoće povezana sa termom je druga stvar. Jer ako ćemo tako gledati 99% stvari na svijetu su vezane uz termu.

Učio sam i položio termu na FSBu tako da nebi bilo da bezveze pričam jer znam valjda što smo obrađivali i kakve smo zadatke rješavali.

Da nebi bilo da samo Offtopičarim - Prije sam ja isto imao kučišta za 200kn i mislio da je glupo dati više za kučište al sad dok imam skuplje kučište mogu reć da nisam požalio.
U jeftinom ventilacija je loša, nema filtera za zrak, cable-managment je katastrofalan, sve vibrira i sl.

Herr Flick je offline   Reply With Quote