Citiraj:
Autor Bubba
Ma daj?
Nabavi neku knjigu uvoda u teoriju vjerojatnosti i hrvatski rijecnik.
Stohasticki = slucajno = "random"
Stohasticki procesi = slucajni procesi = "random process"
|
Ne. Slucajno moze biti definirano kao jednakomerna raspodjela vjerojatnosti ali i kao neka druga.
Citiraj:
Autor Bubba
Mozes mi jos jednom definirati "random dogadjaje" (i prevesti to na 'rvacki) i "stohasticke (?) dogadjaje"?
|
Dogadjaji mogu imati random (jednakomjerno rasporedjenu) vjerojanost sto znaci da ako imas n mogucih dogadjaja, njihova pojedinacna vjerojatnost limitira u 1/n. Stohastički proces tj njegovi dogadjaji mogu biti jednako vjerojatni (random) ili raspodjela vjerojatnosti moze biti po nekoj od funkcija (gaussova itd).
Citiraj:
Aha, ipak vidim da osim sto kuburis s teorijom vjerojatnosti i hrvatskim, ipak nisi bogati burzovni mesetar...
|
Biti bogat burzovni mesetar ima jako malo povezanosti sa ikakvim teorijama.
Citiraj:
Elementarno, zelis li pokazati primjer stohastickog procesa X = (Xn, n>0) takvog da je Xn integrabilan za svako n > 0, ocekivanje Xn = X0 i da X nije martingal s obzirom na prirodnu filtraciju, najjednostavnije je uzeti niz nezavisnih jednako distribuiranih slucajnih varijabli za koje postoji konstantno ocekivanje. Hmmm, kada pogledam ovo tvoje...
|
A sto sam ja napisao, a ti prepisao iz knjige?
Citiraj:
Autor calypso
E, Bubba, sad si ga vala ubio sve u pojam
|
Sad ako je ovaj stvarno matematicar znaci da valjda razumije ovo o cemu se pise ovdje ali onda definitivno ne razumije hrvatski...