Citiraj:
Autor WraGG
Ja radim slican posao vec 3 godine, a posto smo informaticka firma/sistem integrator, ima nas vise ali je posao obimom puuuno veci...
|
Ja nikako ne bih usporedio "one man music show" sa čitavim orkestrom.Izuzetno je teško biti jedini informatičar u firmi koja ima razvijenu informatičku infrastrukturu. Još je teže kada naslijediš čovjeka koji je to sve uvodio jer to radio prema svojim sposobnostima, znanjima i afinitetima. Osim toga korisnici traže istu kvalitetu podrške što zna stvoriti gomile frustracija dok se ne pohvataju konci. Znam za par slučajeva gdje su ugledne hrvatske integratorske firme lomile(i slomile) zube na onom što je pojedinac radio(i to je dobro funkcioniralo do jednog dana kad..), a imaju zaista provjerene stručnjake, te su čak outsorsali i usluge kolega iz sličnih firmi.
Ako se dakle izaberu slabo rašireni programi ili se na nekom opensource paketu rade različite osobne modifikacije bez zadovoljavajuće dokumentacije često je bolje krenuti od nule nego pokušati dovesti u red ono što je neki entuzijast slagao godinama. Zato ovakvi poslovi znaju biti pakao.
Što se tiče plaća u Hrvatskoj nedavno je izašla nekakva studija, mislim na Mojposao, koja pokazuje da je plaća Sistem administratora od 4500-7500kn. Voditelji IT projekta po toj studiji imaju preko 10000kn. Međutim znao sam naići na ljude zaposlene u relativno nepoznatim firmama sa plaćama od kojih rastu zazubice tako da me ovih 20000 tisuća ne čudi. Nije često slučaj ali nije da ne postoji.