Kao što rekoh radim neke kalkulacije pa da podjelim zaključke
@AMD:
Ti si sa original patronom (2x T0711
H) uspio isprintati 1444 stranice u draft režimu?
Sa zamjenskom si napravio 101 stranicu koliko vidim... Ispravi me ako griješim.
Dvije original crne T0711
H patrone dođu 200kn (na ebayu, kod nas nisam našao high capacity model), a dva Orinka su 40kn.
U prvom slučaju je ispis 0,25kn/str, a sa zamjenskom 0,40kn/str. Problem je jedino što se svugdje na netu navodi kako je crna patrona u stanju isprintati 250-300 str (5% popunjenosti A4), dvije patrone bi napravile recimo 600 str, dok je tvoj slučaj to uvelike nadmašio pa neznam koliko je sigurno računicu temeljiti na tvojih 1400 str :\ U svakom slučaju, rezultat je vrlo impozantan!
"H" model bi trebao imati prema googleu 11,1ml (x2) dok obični (T0711) ima 7,4ml
Prema ovim brojkama bi bilo isplativije uzimati original crne boje. Možda eventualno bi bilo još isplativije prema potrebi kolor patrone mjenjati sa zamjenskim, ali pošto njih nisam uvrštavao u računicu, jednostavno sam njihovu potrošnju ignorirao.
Nadalje, ako bi uzeo punjive patrone (
ebay, sa ARC čipom, pretpostavljam 12ml po patroni) i boju (
4x100ml dye ink) ispada:
17 + 12 = 29 GBP = 240 kn jednokratno
Opet ignoriram potrošnju kolora i njegovu cijenu smatram kao cijenu crne:
-100ml je dovoljno za 8 punjenja crne (u praksi je to 4 punjenja zbog duplih patrona)
- ukupna cifra uložena u refil sistem (240 kn) podjeljena na 4 punjenja crne ispada 60 kn po punjenju. Pretpostavljam da crne patrone mogu napraviti barem 600 stranica (em imaju veći kapacitet, em je boja u njima 100% iskoristiva)
to ispada 0,10kn/str u samom startu (napominjem, ovdje je pod cijenom crne zapravo cijena cijelog ulaganja u refil sistem, znači neki najgori mogući oblik računice po mom mišljenju).
Kasnije po potrebi kupujem samo crnu boju (uz uvjet da ne trošim kolor, a ako se i troši, tu su mi 3x100ml kupljeni otprije što je dovoljno za sljedećih 8 punjenja):
100ml = 7 GBP = 58kn
100ml = 4 punjenja obaju patrona
Iz toga proizlazi da me svako naknadno punjenje crne ispada zaokruženo 15kn.
Pod pretpostavkom da s tim punjenjem mogu odraditi 600 stranica,
ispis ispada 0,03kn/str.
Treba uzeti u obzir i par aproksimacija:
- u potrošnju nije uračunat kolor, ali njegova cijena nabavke
jest.
- pretpostavljeno je da refil patrona, koja ima veći kapacitet i iskoristivost, može isprintati
jednak broj stranica kao original patrona. U slučaju bolje iskoristivosti cijena po ispisu naravno ide dolje
I zadnje:
- računica je bazirana na dye tintama (jeftinije). Pigment tinte kakve se nalaze u original pakiranjima su skuplje (24 GBP = 200kn, barem prema mom izvoru s
ebaya)
Volio bi ako bi se nekome dalo proučiti ovo i ispraviti eventualne greške. Nisam ekonomist pa moguće da sam nešto previdio