Citiraj:
Autor trpi123
Ma zamisli imam komp iz 2003, nikad na njemu niš nije mjenjano.
da si ga gasio svaki dan oslo bi nesto. to je sinko 7 godina. dobro da si reko 4-5 godina ali 7 
|
inace,
ma zamisli, imam kante iz '93-'94, koje jos uvijek rade. a sljakale su u nenormalnim uvijetima, u zapusenim birtijama bez daska svjezeg zraka
konstantno, sa obicnim nikad cuo napajanjima, bez ventilatora osim u napajanju i eventualno neka 40mm zujalica bocno na komadicu aluminija koji je glumio hladnjak procesora. i kompovi se spajali preko svakakvih produznih i stajaznam, i dan danas rade.
opet ponavljam, naravno da je bolje drzati bilo koju elektorniku na konstantnom naponu, bez padova/gasenja. ali da je to obaveza ili da utjece zamjetno na dugotrajnost komponenti (generalno) - ne.
i dodatno sto moram reci, svaka komponenta (ukljucujuci hard disk) koja ima mehanickih dijelova ima predviden zivotni tijek rada. jer jednostavno nakon x vremena - krepa. sada dolazimo do kontrateze na tvoju, sto je pametnije - gasiti racunalo kada ga ne koristis, ili ga drzati upaljenim? recimo hdd ima lifetime 50000 sati, sto je negdje 5 i pol godina. tih 5,5 godina ce tebi proci prakticki u - 5,5 godina, meni moze trajati 11 godina. vjerovatno i vise, jer onda znaci da je meni komp upaljen 12 sati na dan, a nije. gdje je veca mogucnost da ce hard krepati?
i opet ponavljam, kvalitetna napona je najvaznija. kvalitetno napajanje, ok/super mreza, mislim da komponente mogu raditi desetljecima. nakon toga radni uvijeti, odrzavanje, paste, hladenja, ventilatori........