View Single Post
Staro 22.05.2010., 16:52   #330
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Evo da se i ja ukljucim.
Posto je vec proslo 23-25 godina otkako sam postao gamer, ja cu to navesti u fazama kako je sve islo.

Prva faza: Handheld electronic igre, tipa http://www.handheldmuseum.com/Acclai...aChallenge.htm. Dakle, statican ekran i nekakvi quartz kvazi-pixeli se micu. Ujak mi donio iz Londona dvije takve, jedna je bila space-type gdje se izbjegavaju meteori (nema pucanja, naravno) a druga nekakav ribolov. Sta reci, tada mi je to izgledalo bolje nego BF: BC2 danas jer masta je velika stvar. Naravno da sam nakon nekog vremena mogao doci do kraja igre bez izgubljenog zivota i to na normalnoj i turbo brzini.

Druga faza: Arkadne masine na kovanice po luna-parkovima i (puno kasnije) igraonicama. O njima svi sve vjerovatno znaju, samo cu navesti one igre koje su mi uistinu obiljezile ovaj dio zivota:
(random lista)
- Pac-Man
- Galaxian
- Double Dragon
- R-Type
- Golden Axe
- Pang
- Chase H.Q.
- Shinobi
- Ghosts 'n Goblins
- Operation Wolf
- Out Run
- Shadow Dancer
itd. itd.

Poslije onih kvazi igrica, ovo je vec bilo nesto. I opet, veci mi je bio dozivljaj tada igrati Pac-Mana nego danasnju najkompleksniju igru. Eh, to su bili dani...

Treca faza: Sega Master System II

I to upravo ova na slici, sa jednom igrom ugradjenom unutra - Alex Kidd in Miracle World. Sta reci - nakon nekog vremena nije bilo fora zavrsiti igru nego ju zavrsiti bez ijednog izglubljenog zivota i sa sto vise extra zivota.
Poslije sam od ujaka dobio jos pokoji cartridge ali Alex Kidd je ostao legenda.

Cetvrta faza: Amiga 500 - Da, ja sam preskocio Commodore-a, odnosno njega sam dobio tek kasnije kad je vec bio za staro zeljezo.
Amiga nije bila racunalo, ona je bila nesto vise, to ce uostalom svaki Amigas i potvrditi.
Iz ove faze izdvajam:

- Elite (jedna i jedina nenadmasna igra, cudo od igre, pogotovo za to vrijeme).
- P.P. Hammer
- Street Fighter II
- Alien Breed
- North and South
- Cannon Fodder
- Chaos Engine
- Chuck Rock
- Colonization
- Defender of the Crown
- Desert Strike
- International Karate +
- Lemmings
- Mega Lo Mania
- Rick Dangerous
- Monkey Island serija
- The Settlers
- Sensible World of Soccer (aka SWOS)
- Shadow of the beast
- Star Control
- Turrican 3
- TV Sports Basketball
- Xenon 2 Megablast

Mozda sam i koju propustio navesti ali ne mogu se sada sjetiti.

Medju-faza: Amiga 1200 - nju sam dobio '93. dakle vec na sumraku Amige. Ne bih nista puno navodio posto je to samo bio nastavak igranja na Amigi 500, samo sa vise boja.

Peta faza: PC - to je vec moderno doba koje ne bih opisivao zato sto je jos svjeze a i zato sto mi nikada nije donijelo toliko zadovoljstva kao prijasnja doba.