Pozdrav svima,
instalirao novi Ubuntu na drugi HDD i mogu reći da sam ostao oduševljen sa ovom verzijom. Prepoznalo mi ama baš sve na kompu, pa čak i printer s kojim sam se na Win 7 ubijao od muke s driverima, a ovdje samo uštekao i roknul scan
Uglavnom, noob sam što se tiče linuxa jer sam cijeli život na winsima i user friendly sučelje gdje se sve radi mišem mi je mila majka, no imam par pitanja:
1) kako na ubuntu složiti Personal File Sharing ?
Išao sam
system->
preferences->
personal file sharing i sharing preko bluetootha mi je omogućen, no preko networka (prva opcija) je zasivljeno i kaže da paketi nisu instalirani (user-sharing nešto paketi). Problem je što su u synapticu instalirani, barem tako on kaže.
Instalirao i Sambu, no pojma nemam di ga je metnul
Neovisno o tome, ja bratu mogu pogledati share-ane foldere, no on meni ne može. Što nas vodi do drugog problema
2) Odlazak na njegove diskove/particije, ali preko LAN kartice, a ne preko višestruko sporijeg WLAN-a ?
Kako srediti da Ubuntu ide na network places preko LAN IP-a, a ne preko WLAN-a ? WLAN ide preko SE555 routera i brzina kopiranja je oko 550KB/s, no LAN je svakako višestruko brži naravno pa bih preko njega pristupao bratovoj share-anoj particiji.
Na Winsima sam jednostavno mappirao disk/particiju preko IP-a, a ne preko workgroupe/naziva (jer je po defoltu win išao preko WLAN-a isto).
3) ne radi srednja tipka miša u potpunosti (nema scrolla)
Pogledao po opcije miša, nema niš. U FF-u vidim da srednja tipka hvata jer mi otvara novi tab preko srednjeg linka, no nema onog scroll-a kad se klikne pa se onda ide mišem gore-dolje (autoscroll lagani ili brži).
Uglavnom, prezadovoljan novim Ubuntu-om, sve nalazi bez drivera, jedino mislim da će pokleknuti pod DVB-T tunerom, ali ajde, ne može sve bez muke.
Ako netko zna kako riješiti ijedan od gore navedenih problema, bio bih zahvalan