View Single Post
Staro 10.05.2010., 15:01   #5
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
U osnovi daje vrlo sličnu sliku jer je prema mojem iskustvu devijacija napona pod opterećenjem često vrlo linearna. Dakle vrši pad napona na 12-voltnom vodu bi bio manji, no krivulja pada bi bila jednaka, strma. Kao što rekoh u članku, ako zažmirimo na labavu regulaciju i pad efikasnosti pod većim opterećenjem, napajanje je prilično dobro. Štoviše, za većinu korisnika odlično obzirom na cijenu. Iskreno, volio bih da smo na stolu imali još koje napajanje slične cijene (LC Power i slično). Tada bi puno lakše mogli Chieftecu dati koji bod više (pod uvjetom da su LC Poweri i ina napajanja zaista lošija).

Inače, mislim da si pomiješao lončiće kad spominješ približivanje maksimalnoj snazi 12-voltnog voda. Premda glavnina potrošnje energije doista otpada na 12-voltni vod, troši se i na ostalim vodovima. Druga stvar, brojke potrošnje iz članka odnose se na ulaz, a ne izlaz. Drugim riječima, stvarna snaga koje napajanje daje tijekom rada manja je nego što to naš instrument kaže. Otuda cijela priča o efikasnosti. Ako uzmemo da je napajanje pri vršnom opterećenju koje naša konfiguracija može proizvesti trošilo 380 vata, to bi uz 80-postotnu efikasnost značilo da je napajanje prema komponentama puštalo oko 305 vata. Ako uzmemo da je 80% te energije otpalo na 12-voltni vod to znači da je snaga na 12-voltnom vodu bila 245 vata što osjetno manje od deklariranih 400 vata.

Btw. ako bi ovom Chieftecu dao preporuku, što onda zaslužuje ModXstream 500 iz ovog članka http://www.pcekspert.com/articles/686-1.html (primjeti s čim smo isto napajanje gazili, max load 493 vata).

Zadnje izmijenjeno od: Beren. 10.05.2010. u 15:14.
Beren je offline   Reply With Quote