View Single Post
Staro 03.05.2010., 13:58   #407
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor NITROS Pregled postova
Pisao na brzinu i zamjenio brojke. Da znam da je 0 stripping a 1 mirroring.

Zastajkuje mi u svemu. Kada je bio nov i čist disk windowsi i photoshop mi je letio. Sada mu veoma očito treba par sekundi više za otvaranje PSD fajla koji je inače otvarao u jednoj sekundi max. Da ne govorim o multitaskingu, kada otvaram više fajlova odjednom.

Uglavnom. Trebao bih brzinu i kapacitet. Zato ne dolazi SSD u obzir. Sve to za neke normalne novce, odnosno do 1100kn kolko bi me okvirno koštali ovi black caviari.

Uz sve to važni su mi i podaci. Razmišljao sam da onda ovaj stari WD 750GB pretvorim skroz u storage, gdje bi se radio back up i da ga po mogućnosti čak i dislociram van kompa u neku ladicu.

Znači sad na kraju sam si ovako razmišljao.

2x Caviar black 640GB u RAID 0, 3 particije. Sistemska, photoshop i zadnja programi
1x WD750 SE16 (stari disk) prepolovim na jednu gdje bi išli backupovi i na drugu gdje bi išli torrenti i običan storage.

Dal bi onda recimo sa acronisom ili s ghostom radio back up ili imate neku pametniju ideju?

Zar nije malen pad perfomansi sa RAID 1?

Zaboravio spomenut. Čistio sam disk i sređivao windowse, ali kako se memorijske kartice pune i stavljaju na disk jednostavno ponestaje prostora...
Prvo, ovo donekle ima smisla, pitanje je samo na koji ćeš način raditi backup.

Nisam siguran da bi išao raditi image particija kao backup. Za inicijalnu instalaciju je OK, redovno se backupiraju u pravilu podaci i donekle system state.

Što se tiče RAID 1 i pada performansi, ako je kontroler imalo pametan, u pisanju imaš pad performansi, u čitanju imaš dobitak kao i s RAID 0.