06.12.2004., 09:41
|
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Originally posted by gpremec
Detalj 1.: AMD nije Opterona napravio iz nule, vec je odkupio vecinu patenata na kojima je konstruirana Alpha. Opteron nije revolucija, vec samo evolucija stare, dobre Alphe. Stoga, dizati AMD u nebesa jer su "razvili" superioran procesor je pomalo blesavo.
|
Nazalost, cini mi se da AMD nije pokupio sam procesor od Digitala, nego i voditelje marketinga. A svi znamo zbog cega i kako je Alpha (tj. Digital) propao, a bio je puno ispred svog vremena.
Citiraj:
S druge strane, cijena samih chipseta je od US$50 za desktope, preko US$100-150 za workstatione, do US$300 nadalje za servere. Da je tolika zarada u procesorima, nVidia ne bi radila samo chipsete, vec i procesore.
|
Kojesta. Prije 18 mjeseci, Placer je kostao svega nesto vise od 30$...
Citiraj:
Detalj 3.: sve vise na vidjelo izlazi da iza uspjeha AMDa financijski stoji IBM, koji od svega ima koristi jer je smanjio cijene komponenata koje ugradjuje u svoja racunala/servere, a istovremeno zaradjuju na osnovi patenata (postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu). Osobno mi se cini da je upravo IBM i "krivac" sto AMD ne razvija/prodaje chipsete, jer zele imati kontrolu. Ipak je IBM najveci svjetski monopolist, a da zbog toga nikada nije dosao na sud (npr. IBM ima patente na tehnologiju HDDa kakvu danas poznajemo).
|
I kako bi nam se grdno pisalo da je IBM zastitio PC kao takav...
Citiraj:
Mislim da ce nam tek vrijeme pokazati odgovor na ovo pitanje...
|
Ako vremena ostane...
|
|
|