View Single Post
Staro 06.12.2004., 00:54   #21
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by Beren
Hmmm, pa kad zaposliš inženjere koji su radili na dizajnu Alphe onda definitivno ne možeš očekivati da će svoje buduće radove bazirati na radikalno drukčijem pristupu. Ne kužim, što si želio reći sa ovime?
Inzinjeri koji su radili na Alphi nisu vlasnici patenata. Ne mozes rabiti patente samo zato sto ti u tvornici rade inzinjeri koji su nekada radili u firmi koja je bila vlasnik tih patenata. To je kradja intelektualnog vlasnistva.
Citiraj:
Heh, kad se boriš sa firmom kao što je Intel onda itekako imaš problema sa preraspodjelom R&D i proizvodnih resursa. Koliko ono AMD ima FAB-ova? Dva, s tim da se u jednom proizvode samo flash memorije.

Znaš koliko ih Intel ima? Više od pet.

AMD jednostavno ne može otvoriti dodatne pogone za proizvodnju čipseta budući da jedva zadovoljavaju potražnju za procesorima. Što misliš zašto su sklopili ugovor sa Chartered Semiconductorsom?
Nista od toga nije razlog zasto nemaju svoj chipset za svoje procesore. Kao sto je poznato, proizvodnja chipseta je jeftina, pa bi im se itekako isplatilo unajmiti tvornicu za te potrebe.
Uostalom, dok su razvijali chipsete, islo im je odlicno. Dan danas se proizvode Dual-SocketA ploce bazirane na AMDovom 760MP/MPX chipsetu, i prodaju se kao lude.
Citiraj:
I ne, AMD ne radi procesore u IBM-ovim FAB-ovima.
Jos da mi objasnis iz kojeg konteksta si ovo izvukao?:confused:
Citiraj:
...Prema ugovorima između AMD-a i IBM-a, AMD je taj koji nekom nešto plaća, ne IBM.
Napisao sam nesto drugacije? Da ponovim: "...postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu"
Citiraj:
A Athlon 64 kao nije? Jel ti to pod OEM svrstavaš samo servere i radne stanice?
Opteroni su jedini interesantni proizvodi AMDa za OEM trziste, jer je rijec o punokrvnim procesorima, bilo da rade u jednoprocesorskim ili viseprocesorskim sustavima.
Athlon-64 je samo izvedenica Opterona, i namjenjena je desktopu, na kojem za sada 64-bitni OS jos uvijek nije zazivio. Kada se pojavi 64-bitni desktop OS, onda ce i A-64 biti jaako interesantan OEMu.
Citiraj:
...I za kraj, još uvijek mi nije jasno što ti toliko smeta oko AMD-a?
Procitaj ponovno ono sto sam napisao. Dali sam igdje nesto napisao protiv AMDa? Pitanje je malo drugacije, dali je AMD dorastao ligi u koju je usao? I kao sto sam napisao, vrijeme ce dati odgovor, jer pitanje nema veze sa kvalitetom proizvoda.