View Single Post
Staro 01.05.2010., 01:51   #1
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Question misteriozno pucanje veze

Imam kabelski internet i nerješivi problem s pucanjem veze.
Pri prelasku s one klasične pišteče telefonske veze na ovu kabelsku, instalirani su mi drajveri za modem te mi pružen USB kabel u ruke i rečeno "kako mi je to sad internet" i da ga gurnem u komp.

To je bilo prije 8 god i ne mogu se pohvalit da sam tijekom tog vremena s nečim proširio svoje znanje u vezi toga.
Ne vidim zašto bi bilo čudno jer danas se masa ljudi vozi po cestama a nemaju blagog pojma kako auta funkcioniraju ispod haube...

Uglavnom, cijenio bi pomoč i sugestije na nekakvoj 'lako probavljivoj razini'

Na početku sam rekao "nerješivi problem" jer problem nije nestao ni nakon što sam 4 puta prijavljivao kvar službi za korisnike.

Prijatelj je okrivio to što mi je internet posebno a ne u 2Dpaketu...iako nisam najbolje shvatio zbog čega to nemam pošto imam i TV...

Do ovog sada ,ne sječam se da sam ikad imao ikakvih problema s pucanjem veze.

Sve je počelo prije otprilike mjesec dana kad je jednu večer pukla veza. Sljedeče jutro se pojavila. Popodne je opet pukla a navečer je gubljenje veze bilo u stilu povuci-potegni.

Služba za korisnike je rekla da vide neke čudne prekide veze te je usljedilo ispitivanje što radi koja lampica na modemu te par savjeta /par resetiranja modema i odspajanja /spajanja svih kabela. Kako to nje napravilo nikakvu razliku u onom što su isprava primjetili ,usljedio je nalog za servisera.

On se pak najavio telefonski s drugačijom pričom / kako oni ne vide nikakve probleme s vezom i da to nije do njih nego do mene i u tom slučaju se se njegov izlazak na teren naplačuje 150 kuna.

Kad je došao usljedilo je objašnjavanje kako je to do mog računala i da je to kvar na mom računalu. I tako moje računalo ovo i ono....sve je krivo moje računalo!
Kako ponekad umjesto kompa spojim laptop to mi je bila jedna od prvih stvari koje sam ovog puta probao ne nije napravilo neku razliku u pucanju veze.
Ne smatram se zatucanim i mogu shvatit da je nešto kod mene otišlo kvragu ali da je otišlo kvragu i na laptopu??

Umjesto odgovora sam dobio komentar kako danas nisu stvari kao prije i da oni znaju da je prije koji dan bilo velikog prometa u trajanju par sati.
WTF?? Oni znaju da sam koristio internet ? LOL
Pošto imam i prošireni paket na TVu trebam li očekivat izvještaj da oni znaju da sam gledao TV?
Uostalom, s čim to sad ima veze?

Back to tema ,serviser vidi da veza šteka ,objasni to time da "kroz usb kabel prolazi struja pa je moje računalo spržilo USB dio na modemu" i to rješi s time da spoji komp s drugim kabelom (sivim s kockastim konektorom) ,priča na mobitel na 'stručnom jeziku' s drugim tehničarom ,malo se muči kako bi namjestio vezu da ne puca i na prvi znak da radi , proglešava da je sve sad u redu ,izvuče potpis i ode.

Naravno ,čim on ode to krene po starom...sljedi prijava kvara korisničkoj službi po 2 put i njihovo uvjeravanje kako je to do mog računala na što ja uzvračam kako se isto događa i kad se spoji drugo računalo umjesto ovog što je spojeno. Uglavnom, tu je opet nalog serviseru.

Ovog puta se drugi serviseri telefonski najavljuju u istom stilu / oni ne vide nikakve probleme s vezom i da to nije do njih nego do mene jer taj modem nije namjenjen za 2 računala. Izači če na teren ali več znaju gdje je problem i u tom slučaju se se njihov dolazak naplačuje 150 kuna.

Pojave se s pričom kako je to do mog računala na što ja opet uzvračam s laptopom. Sljedi predavanje kako to nije namjenjeno za 2 računala več jednog i da mi treba drugačiji modem/rauter ako to želim. I tako kad se nakon 3-4 puta ponavljanja shvati da se laptop spoji UMJESTO računala ,dobijem odgovor kako se svejedno može spojit samo moje računalo na taj modem jer je taj modem uprogramiran za samo moje računalo.
Ja na to gubim živce pa uskače moja bolja polovica kojeg vraga onda oni spajaju svoj laptop
Odgovor izostane jer međusobno krenu s stručnom terminologijom i odu vodi van stana do onih ormariča pa onda i van zgrade....
Vrate se s komentarom kako prijašnji serviser nije napravio svoj posao a ovo je bio njihov problem te mi se neče ništa naplatiti. Provjere stabilnost veze na http://www.speedtest.net/ jer je to kao najbolji pokazatelj stabilnosti. Ako se problemi nastave neka zovem.

Čim oni odu to radi...čak nekim čudom radi i preko USB kabela koji je navodno spržen ....radi tako koji dan i evo nas na staro. Ustvari ne baš na staro jer kad veza pukne , ne treba joj puno da dođe ....no svjedeno ide na živce pošto se to desava pošteni broj puta u danu. Ja pratim par dana to ponašanje , zahebavam se s modemom i restartiranjem ,mjenjanjem kabela , spajam tu i tamo laptop, prijatelj spaja svoj , i uvjek ISTO.

...sljedi prijava korisničkoj službi po 3 put. Oni naravno kako je to do mog računala i da se izlazak servisera naplačuje 150kuna...

Dolazi opet onaj prvi serviser i ovog puta valjda nema što okrivit pa je kriva struja u mom stanu. Jer je modem "visokoosjetljivi komad elektronike i bilo koja varijacija na strujnoj mreži radi problem a vidi se kako ja posjedujem previše elektronike". Rješenje je takvo da je potrebno spojit adapter za napajanje modema na utičnicu na kojoj nema ništa i koja je što bliže razvodnoj kutiji u stanu. Pomalo apsurdno ali pristajem i na to.

Zatim sljedi njegov razgovor s kolegom na stručnom jeziku nakon čega dobijam izvještaj kako če se moj modem stavit na nekakvo posebno pračenje kako bi mi se dokazalo da s vezom nema problema. Ako problema pak bude ,pokazat če mi se da je to do mene.

I tako on ode a ja čekam da svaki čas pukne veza ,kako bi to posebno pračenje modema to zabilježilo i da se napokon vidi u čemu je problem. I tako ja čekam i čekam i čekam...
A veza ne puca i ne puca mater joj j...
Sad kad treba puknut nema šanse da išta pukne...stabilno bez ikakvog problema kao što je bilo i prije cijele ove priče...

Nakon možda tjedan dana najvjerovatnije ukinu to posebno pračenje jer krene sve na staro.
Sve gore i gore.

I tako ja budala šetam adapter po par utičnica u stanu. Probavam i jednu iz podruma s produžnim kabelom po strani zgrade, spajam adapter na modem na UPS, spajam modem na drugi jači adapter s istom voltažom, mjenjam kabele ,resetiram modem...

Kako problem ostaje isti šta god napravio ...sljedi prijava korisničkoj službi po 4 put. Oni naravno nemaju pojma o nikakvom pračenju modema i ne zanima ih recititat moje tablice gdje pišem vremena pucanja jer je kod njih trenutno sve u redu.....tako da opet usljedi nalog serviseru i izvještaj o 150kn.

On ovog puta zove kako bi me izvjestio kako je tu bio problem na njihovoj strani s nekakvim šumom ali da su to otklonili pa nema potrebe da izlazi na teren.

I tako na kraju, nema šanse da veza ne pukne bar 20 puta na dan sama od sebe a kamoli kad se surfa, nema šanse da uplodiram nešto na npr. 'jotube' i nema šanse da provjerim brzinu na http://www.speedtest.net/ da ne pukne ....a problema nema.