05.12.2004., 21:54
|
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Re: Zračenje i utjecaj na zdravlje!
Citiraj:
Originally posted by Thoroughbred B
Eto...neznam jesam li falio 4um ali ovaj mi se nekako cini najblizim...
Sta mislite o tom famoznom zracenju monitora,tv-a...evo ja recimo na stolu imam komp i tv jedno do drugog,udaljenost oko pola metra od monitora,tv malo vise...Kad je upaljen komp,upaljena je i televizija...e sad,to zraci,ne? Moje pitanje je koliko?i jeli to stvarno nesto oko cega se treba brinut...inace,sve mi je u sobi u kojoj spavam...Dnevno provodim oko 3-4 sata za kompom...
sta vi mislite...
|
Naravno da zraci, kao i svaki aditivni izvor svijetla. No kako monitor (CRT, dakako) usput ima izvor elektrona, metu u koju udara (tj. tvoju malenkost, odnosno dio gdje je monitor najmanje oklopljen-zaslon) i uredjaj za uspostavljanje visokog napona, primjetit ces kako je djelovanje CRT monitora istovjetno rengenu. No, gledanje u prosjecan CRT 8 sati dnevno ti daje oko 0.0025 mSv, dok obican rendgenski pregled pluca (jedan od rutinskih pregleda) daje 1mSv. E, sad, racunaj da ti za pocetne manifestacije trovanja radijacijom (promjena krvi) treba 1Sv, sto ce reci da ti treba oko 1000 godina sjedenja pred monitorom 8 sati dnevno za takvo nesto. Da riknes, treba ti oko 3-4k godina, tako da si miran.
|
|
|