Mislim da je Bubba potegnuo dobro pitanje (ne ulazim u nacin na koji je to potaknuo).
AMD ima superioran procesor naspram Intela, ali chipseta ni od korova.
Detalj 1.: AMD nije Opterona napravio iz nule, vec je odkupio vecinu patenata na kojima je konstruirana Alpha. Opteron nije revolucija, vec samo evolucija stare, dobre Alphe. Stoga, dizati AMD u nebesa jer su "razvili" superioran procesor je pomalo blesavo.
Detalj 2.: kada netko kaze da nemaju sredstava za razvoj chipseta, to jedino moze biti notorna laz (ili firma konstantno balansira na rubu propasti). Cak i ako je razvoj chipseta toliko skuplji, na njemu je i neusporedivo veca zarada. Razmislite malo: chipseti se rade uglavnom u 0.25 tehnologiji (nadje se jos i 0.35), sto ih cini jeftinima (za danasnje doba) za proizvodnju. S druge strane, cijena samih chipseta je od US$50 za desktope, preko US$100-150 za workstatione, do US$300 nadalje za servere. Da je tolika zarada u procesorima, nVidia ne bi radila samo chipsete, vec i procesore.
Detalj 3.: sve vise na vidjelo izlazi da iza uspjeha AMDa financijski stoji IBM, koji od svega ima koristi jer je smanjio cijene komponenata koje ugradjuje u svoja racunala/servere, a istovremeno zaradjuju na osnovi patenata (postoji cak i sumnja da je upravo IBM vlasnik patenata vezanih uz Alpha procesore, pa da ih "iznajmljuje" AMDu). Osobno mi se cini da je upravo IBM i "krivac" sto AMD ne razvija/prodaje chipsete, jer zele imati kontrolu. Ipak je IBM najveci svjetski monopolist, a da zbog toga nikada nije dosao na sud (npr. IBM ima patente na tehnologiju HDDa kakvu danas poznajemo).
Istina o zastupljenosti AMD procesora u OEM trzistu je zanimljiva: jedini interesantan procesor je Opteron, a istovremeno nisu konkurent na vise od 5% trzista servera. Nadajmo se da ce se to u buducnosti promijeniti, ali iza Intela ipak stoje najveci proizvodjaci u serverskim vodama: Serverworks i Supermicro, te se prvenstveno njima treba Intel zahvaliti na svojoj dominaciji serverskim trzistem. Tyan nikada nije uspio postati veliki Intelov partner, pa se vise bazirao na trziste radnih stanica, te ostao dovoljno fleksibilan da da sansu i AMDovim procesorima.
Dakle, dali je AMD zaista tvrtka Intelovog kalibra, ili nije? S ovim pitanjem nema veze kvaliteta proizvoda, vec razradjeni sistemi zarade i pogleda na buducnost.
Mislim da ce nam tek vrijeme pokazati odgovor na ovo pitanje...